Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Uppfinnare stämmer Autoliv

Autoliv är indraget i en patenttvist med en av sina anställda. Striden gäller en säkerhetsstol som sitter i miljontals bilar. Uppfinnaren anser att han inte fått den ersättning lagen ger honom rätt till.
Publicerad
Den så kallade whiplash-stolen är en av Autolivs stora försäljningsframgångar. Den sitter i alla Volvobilar från årsmodell 2000 och framåt och i flera andra bilmärken. Den anses halvera antalet svåra whiplasskador vid kollision bakifrån. Enligt Vinnova har stolen och det tillhörande nackskyddet gett Autoliv en vinst på 1,3 miljarder kronor de senaste tio åren.
En anställd konstruktör på Autoliv anser sig ha bidragit med en avgörande uppfinning för stolen. Mannen är i 60-årsåldern. Autoliv övertog hans uppfinning på 90-talet och sökte patent på den, vilket kollektivavtalet ger företaget rätt att göra.
Autoliv har sedan ersatt uppfinnaren i enlighet med sin interna praxis, vilket som mest kan ge cirka 25 000 kronor.
Men kollektivavtalet och Lagen om rätten till arbetstagares uppfinningar, säger att anställda som uppfinner på jobbet ska ha del av den omsättning som uppfinningen genererar.
- Det vill arbetsgivarna nästan aldrig betala. Det gör de bara om den anställde processar mot dem, säger Sanna Wolk, jurist och en av landets främsta experter på arbetstagares immaterialrätter.
Sif har nu dragit Autoliv inför Industrins Uppfinnarnämnd, en skiljedomstol vars utslag parterna måste följa. De flesta ärenden som genom åren har hamnat där har avgjorts till de anställdas fördel, säger Sanna Wolk.
Inte sällan rör det sig om miljonbelopp som arbetsgivarna åläggs att betala. I en tvist som Sif drev häromåret dömdes arbetsgivaren att betala 1,8 miljoner plus sociala avgifter.
- Men det är få som vill och orkar processa mot sin arbetsgivare, säger Sanna Wolk.
Autolivs vd Jan Carlsson bekräftar att företaget har en pågående tvist i Industrins Uppfinnarnämnd. Han hänvisar till företagets eget ersättningssystem när det gäller att ersätta anställda som uppfinner.
- Det tycker vi fungerar bra. Men är man inte nöjd kan man alltid vända sig till Industrins Uppfinnarnämnd, säger han.
- De flesta uppfinnare som driver process mot sin arbetsgivare får höga ersättningar, ofta miljonbelopp. Och då ska man komma ihåg att arbetsgivarna i nästan samtliga fall inte vill betala något alls, säger Sune Hilstad, ofta anlitad skiljeman i Industrins Uppfinnarnämnd.
Den anställde vill inte uttala sig för Siftidningen eller förekomma med namn. Inte heller Sifs jurister, som driver fallet, vill uttala sig om ärendet.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.