Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Medlemsras går fortare än befarat

- Nedgången i medlemsantal går snabbare än jag trodde. Det kan bli 150 000 avhopp innan året är slut.<br />Det säger Anders Kjellberg, docent i sociologi vid Lunds universitet.
Publicerad
Enligt LO-tidningen har drygt 130 000 personer lämnat facket hittills i år. LO har tappat flest medlemmar, nästan 100 000. Men det är inte så konstigt, enligt Anders Kjellberg. De höjda a-kasseavgifterna i kombination med slopandet av skattereduktion för fack- och a-kasseavgift slår hårdare mot LO-kollektivet.
- En lågavlönad hotell- eller restauranganställd får betala mer än en högavlönad akademiker. Både a-kasse- och fackavgiften är i regel högre på LO-sidan.
Han spår att LO på sikt kan komma att tappa upp till 20 procent av sina medlemmar. För TCO och Saco borde inte raset bli lika stort.
- Inkomstförsäkringen blir mer attraktiv när man sänker ersättningsnivåerna i a-kassan.
Fackanslutningen steg i princip under hela 1900-talet fram till mitten av 80-talet, när ekonomin var på topp och risken för arbetslöshet liten. Högkonjunkturen kan också delvis förklara årets medlemstapp för facken.
- Men det stora raset skulle säkerligen inte ha inträffat utan höjningen av a-kasseavgiften och borttagandet av skattereduktionen, säger Anders Kjellberg.
I dag är 77 procent av alla anställda med i facket. Det är en minskning med 8 procentenheter sedan 1993. Samtidigt omfattas 94 procent av alla anställda av kollektivavtal. Men skulle kollektivavtalstäckningen minska, till följd av till exempel urholkad konflikträtt, kan det bli fråga om lagstiftning om minimilöner med mera i stället för som idag, att fack och arbetsgivare genom avtal reglerar villkoren på arbetsmarknaden, tror Anders Kjellberg.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.