Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Vingklippta chefer" i behov av utbildning

På Scania i Södertälje finns många mellanchefer som saknar en chefs befogenheter. Enligt en magisteruppsats är de i stort behov av utbildning, vilket Sifklubbens ordförande Håkan Thurfjell håller med om.
Publicerad
- De är vingklippta chefer som ofta är urdåliga på arbetsrätt och saknar utbildning i chefskap, säger han.
Författarna till magisteruppsatsen, som gjorts på Handelshögskolan vid Umeå universitet, anser att nedskärningar inom exempelvis verkstadsindustrin kan skapa "osynliga" mellanchefer som saknar en formell chefsposition.
Ett exempel är situationen på Scania i Södertälje, där man vid organisatoriska förändringar rationaliserat bort många formella mellanchefsfunktioner.
I stället har många "osynliga" mellanchefer utsetts, med uppgift att leda och fördela arbetet.
I sin studie har författarna koncentrerat sig på de "osynliga" mellancheferna på verkstadsgolvet, med titeln produktionssamordnare.
Efter att gjort ett antal intervjuer bland dessa slår författarna fast att de behöver utbildning om ledarskap och gruppdynamik.
- Vi såg också att den här speciella yrkesrollen skapar förvirring. Många var inte medvetna om vad som stod i deras arbetsbeskrivning och därför osäkra på vad som ingick i deras roll. Men de flesta ansåg ändå att de behövde mer utbildning, säger Maria Gottvall, en av författarna till uppsatsen.
Enligt Håkan Thurfjell har produktionssamordnarna, eller "teamleaders" som han kallar dem, funnits på Scania sedan tio, femton år tillbaka.
- Men under de senaste åren har vi också fått många på tjänstemannasidan. De har ansvaret men inga befogenheter, eftersom de ska leda och fördela det vardagliga arbetet men inte får vara med vid lönerevisioner och ha PU-samtal.
Har mellancheferna hört av sig om utbildningsbehovet?
- Nej. Men de hör ofta av sig om lönen eftersom de tycker att de gör chefens jobb utan att få en chefslön. Ibland kan de få ett litet pålägg om vi lyckas förhandla oss till det.
En annan intressant aspekt när det gäller dessa mellanchefer, tycker Håkan Thurfjell, är vem som är ansvarig om det exempelvis händer en olycka på arbetsplatsen.
- Om den händer när chefen är borta och teamleadern saknar utbildning så anser i alla fall inte jag att teamleadern kan lastas för det.
Håkan Thurfjell tycker det är bra att utbildningsbehovet lyfts fram i ljuset.
- Jag ska ta upp det här med ledningen nu, säger han.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.