Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Konflikträtten är inget man ändrar på"

Sif har inga planer på att föra diskussioner med Svenskt Näringsliv om förändringar i konflikträtten. Inte ens om man får något i utbyte.
Publicerad
Svenskt Näringsliv har på senare år klagat över att rätten att ta ut medlemmar i strejk är alltför vidsträckt i deras tycke. Och från att ha mött samlat motstånd från fackligt håll lämnade i somras LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin en dörr på glänt. Men det gör inte Sif.
- Sif har ingen ambition just nu att inleda diskussioner om konflikträtten, säger Hanna Brandt González, biträdande chef på Sif:s förhandlingsenhet.
- Svenskt Näringsliv driver en massiv marknadsföringskampanj om proportionalitet som inte stämmer. Jämför man antalet konfliktdagar med nästan vilket jämförbart land som helst så har vi ytterst få konflikter. De svenska facken handskas alltså med konflikträtten med stor varsamhet.
Men om man inte använder sig av konflikträtten, varför inte tillåta några smärre förändringar? Om man kan få något i utbyte, till exempel att långtidssjukskrivna ska omfattas av omställningsavtalet?
- Och vad har vi sen att sälja ut efter det? Hårdrar jag det så är det arbetsfreden vi säljer under våra avtalsrörelser. Det här är en maktbalans som har vuxit fram under många år. Det är lätt att säga att vi gör en liten förändring så får det ingen effekt. Men det är som ett korthus: varje del är inte så speciell, men påverkar allt annat. Det är lättvindigt att säga att det är oproportionerligt.
Har Sif framfört detta till arbetsmarknadsministern?
- Argumenten är inte okända. Arbetsmarknadsministern var ute och sa häromdagen att inga förändringar i konflikträtten är aktuella.
Men Wanja Lundby Wedin öppnar trots det för samtal om konflikträtten.
- Det inte konstigt att sätta sig ner, att diskutera kan man alltid, det är att visa respekt för motparten. Men sätter man sig ner så sätter man igång en boll, det ska man ha klart för sig, säger Hanna Brandt González.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.