Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Rätt sparka förtroendevald

Arbetsdomstolen slår fast att det inte var brottsligt av Veolia Transport (tidigare Connex, i folkmun SL) att hösten 2005 avskeda fackklubbordförande Per Johansson. Hans fackförbund Seko ska betala 680 000 kronor i rättegångskostnader till arbetsgivaren och Almega.<br />
Publicerad
Johansson var anställd som tunnelbaneförare men det var som förtroendevald han hamnade i blåsväder. Arbetsgivaren ansåg att Johansson hade uppträtt hotfullt och gjort kränkande uttalanden mot överordnade och kolleger. Tillsägelser och varningar hjälpte inte. Arbetsgivaren hävdade också att han hade missbrukat sitt fackliga uppdrag.
Arbetsrättsexperten Antje Dedering vid Almega tycker att det är intressant att AD anser att Per Johanssons agerande står i skarp kontrast till vad man kan förvänta sig av en facklig förtroendeman.
Två av ledamöterna var skiljaktiga. De anser att det inte fanns grund för ett avskedande (med omedelbar verkan). I stället borde Johansson ha sagts upp.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.