- Den här informationen borde ha gått ut till klubbarna tidigare, säger Maria Lindberg, Sifklubbsordförande vid Electrolux i Mariestad.
På Electrolux huvudkontor i Stockholm kommer informationen om asbestprocesserna som en överraskning för flera fackliga företrädare. Ordförande för koncernfacket Gunilla Brandt har inte gått att nå för kommentar.
Det handlar alltså om ett stort antal privata skadeståndsprocesser från personer, bland annat familjer till före detta anställda vid vitvarujätten White Consolidated, ett företag som Electrolux köpte 1986.
Under förra året ökade antalet käranden med 56 procent och totalt kräver 7 700 personer skadestånd av Electrolux, skriver Dagens Industri. Bland annat anses två personer ha fått dödliga skador.
Det är idag oklart hur hårt skadeståndsprocesserna kan drabba Electrolux. Enligt analytikern John Hernander på Kaupting, kan det handla om 100-150 miljoner kronor upp till kanske en och en halv miljard kronor.
Enligt Hernander är dock skadeståndsprocesserna något som Electrolux har flaggat för i tidigare delårsrapporter och inget som går att ta med i vågskålen när aktien värderas.
- Det är inget vi estimerar när vi värderar Electrolux. Det är omöjligt att veta hur det kan falla ut, säger Hernander.
I början av seklet drabbades ABB av liknande processer om asbest. Enligt Dagens Industri har processerna hittills kostat ABB 20 miljarder kronor.
THOMAS HELDMARK
Asbestkrav hotar Electrolux
Dyra asbestprocesser i USA hotar Electrolux lönsamhet. Men facket har blivit dåligt informerat.