Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Pågensäljare rasar mot nytt anställningsavtal

Längre arbetsveckor och lägre lön. Så tolkar säljarna på Pågen de nya anställningsavtal de måste skriva under för att inte bli uppsagda. Företaget anser att man tryggar anställningarna för alla.<br />
Publicerad
Förra veckan strandade de centrala förhandlingarna. Sif och företaget kunde inte komma överens om en annan lösning än den som Pågen vill ha.
Anledningen till att de knappt 400 säljarna återigen tvingas gå med på sämre villkor är att företaget vill spara pengar, 27 miljoner kronor, samtidigt som man ska börja distribuera bröd också på söndagar.
- Det är ett slag mot hela arbetarrörelsen att de kan göra så här. Vi får lönesänkningar på runt 15 procent, och så vill de sänka ytterligare nästa år, säger Mikael Hernström, ordförande i Pågens Sifklubb för säljarna.
Företaget hävdar att säljarna i själva verket kommer att tjäna mer. Eftersom man genom att köra ut bröd också på söndagarna får större volymer ska säljarna också kunna få högre ersättningar, hävdar Peter Jonsson, personalchef.
- Man kan definitivt inte säga att det är fråga om lönesänkningar. Det blir förändringar i lönesystemet, vilket kommer att innebära att det sker en viss utjämning mellan de lägst och högst avlönade. Vi vill säkra vår position på marknaden och därmed framtiden för våra säljare, säger Peter Jonsson.
Men Mikael Hernström köper inte argumentet.
- Det är ren lögn att vi inte skulle få lönesänkningar. Vår fasta ersättning på 3 000 kronor i månaden försvinner helt och vi får försämrade provisionssatser i vissa butiker. För oss är det rent kriminellt det de gör, säger Hernström.
Han menar att klubben får göra allt för att de anställda inte ska gå ut i vild strejk, en tanke som föddes på det välbesökta årsmötet i helgen.
För tre år sedan genomförde Pågen en liknande omorganisation. Då sades alla säljare upp och återanställdes omedelbart med sämre villkor.
En löntagarkonsult har granskat arbetsmiljön efter det och konstaterat att säljarna har mer arbetsskador nu än tidigare, och att de planerade förändringarna kommer att förvärra situationen ytterligare.
- Det är klart. De killar som tappar i lön får panik, många har ju lån och grejer. Man springer bara fortare. Många har kommit tillbaka på sin gamla lön eftersom de jobbar mer. Det sliter på rygg, axlar och knän.
Mikael Hernström väntar sig att ett nytt anställningsavtal distribueras under veckan. Säljarna har då två veckor på sig att skriva under. Den som inte gör det blir uppsagd. Men Hernström hoppas att Sif kommer att agera innan dess.
- Vår ombudsman skulle ta kontakt med juristerna, men han tror att det de gör är helt lagligt.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.