Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Expert på EG-rätt ifrågasätter las-förändring

Den som är över 45 år får sämre skydd vid uppsägningar enligt regeringens förslag till förändringar av las. Enligt Svenskt Näringsliv är det nödvändigt för att undvika åldersdiskriminering. Men Niclas Bruun, professor vid Arbetslivsinstitutet, håller inte med.<br />
Publicerad
- Jag har inte läst regeringens förslag men spontant kan jag säga att hittills har den allmänna uppfattningen varit att de regler i las som baseras på anställningens längd inte bryter mot direktivet mot åldersdiskriminering, säger Niclas Bruun som är expert på arbetsrätten inom EU.
Enligt lagen om anställningsskydd, las, får den som fyllt 45 år tillgodoräkna sig en extra anställningsmånad för varje påbörjad månad efter 45, med upp till 60 extramånader.
Det gäller vid turordning, återanställning och beräkning av skadestånd om Arbetsdomstolen finner att en arbetsgivare gjort sig skyldig till en osaklig uppsägning.
I de förändringar av las som regeringen förslagit ska gälla från den 1 juli ingår att äldre inte ska få tillgodoräkna sig den extra anställningstiden, dessutom ska skadeståndet för de arbetsgivare som inte rättar sig efter AD-domar om osakliga uppsägningar och avsked sänkas.
Bland de 58 remissinstanserna som i dag träffar regeringen för att ge sina synpunkter på förslaget finns TCO och Svenskt Näringsliv.
Till Dagens Nyheter säger TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär att förlaget inte bara innebär att det blir billigare att göra sig av med äldre utan att det också får till följd att avgångsvederlagen blir lägre eftersom skadestånden fungerar som norm vid förhandlingar på företagen.
Om det blir billigare att göra sig av med äldre anställda minskar också arbetsgivarnas vilja att satsa på deras kompetensutveckling, påpekar Ingemar Hamskär.
TCO varnar också för att de föreslagna förändringarna kan innebära ett brott mot en av de ILO-konventioner, om ett stärkt stöd för äldre arbetstagare, som Sverige skrivit under.
Svenskt Näringsliv menar å sin sida att det är rätt att försämra villkoren för de äldre på grund av reglerna mot åldersdiskriminering. Annars diskrimineras yngre, hävdar Kent Brorsson, arbetsrättsexpert på Svenskt Näringsliv.
Men den uppfattningen delar inte professor Niclas Bruun:
- Min bedömning är att direktivet mot åldersdiskriminering legitimerar en viss särbehandling av äldre.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.