Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

TCO anklagar regeringen för kortsiktighet

- Det verkar som om själva målet är att sänka ersättningen till de arbetslösa, inte att öka utsikterna för nya jobb.<br />Det säger TCO:s ordförande Sture Nordh apropå regeringens senaste a-kasseförslag som i praktiken innebär att fler snabbare hamnar på den lägsta ersättningsnivån i a-kasseförsäkringen.
Publicerad
Regeringen föreslår i en promemoria att den tid en arbetslös deltar i ett av arbetsförmedlingens åtgärdsprogram ska räknas av från det totala antalet a-kassedagar.
- Idén med att det i dag är skilt åt är att man ska kunna koncentrera sig på till exempel den utbildning man går. Förslaget ökar pressen på de enskilda individerna. Konsekvensen tror jag blir att resultaten på utbildningarna försämras, säger Sture Nordh.
Han befarar att enskilda kommer att tvingas hoppa av utbildningarna innan de har skaffat sig kunskaper som skulle stärka deras framtida chanser på arbetsmarknaden, för att ta tillfälliga jobb. Annars riskerar de att utförsäkras från a-kassan.
Förslaget fanns med redan i det första utkastet till proposition som regeringen lade fram i höstas. Efter kritik från facken, men även från Försäkringskassan, rörande tidplanen (regeringen ville ändra reglerna redan från den 1 januari i år) försvann den punkten i den slutgiltiga propositionen. Nu vill man alltså pröva frågan igen.
- Det kommer att bli en omgång två av vår kritik, säger Sture Nordh.
Regeringen vill också ta bort möjligheten att begränsa arbetssökandet den första tiden till närområdet.
TCO arbetar för närvarande med en stämning till EU-kommissionen rörande andra delar av a-kasseförändringarna. Man hävdar att det skärpta arbetsvillkoret, från minst 70 timmars arbete per månad till 80, missgynnar kvinnor som arbetar deltid i högre utsträckning än män. Detta kan strida mot EG-rätten. Stämningen kommer att lämnas över senare denna månad.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.