Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sifmedlem delägare i blockerad salladsbar

En Sifmedlem är en av huvudpersonerna i konflikten mellan restaurangfacket och den blockerade salladsbaren i Göteborg. Serdar Erkan är en av de två delägarna som vägrar att teckna kollektivavtal.<br />
Publicerad
Nu har Transport anslutit sig till den två veckor gamla blockaden. De levererar inte varor till salladsbaren Wild´n Fresh. Från och med fredag hotar de att sluta hämta sopor från hela saluhallen Briggen.
Serdar Erkan är anställd på SKF och uttalar sig ogärna. Han är sambo med andra delägaren, Sofia Appelgren, som driver baren. Erkan tycker att jämförelsen mellan ett så stort företag som SKF och ett så litet som Wild'n Fresh haltar:
- Att SKF har kollektivavtal betyder inte att en liten bar behöver ha det. Dessutom har vi redan justa villkor, betalar högre löner än i avtalet. Och våra två timanställda är inte fackanslutna. Medlemskap i både facket och ett arbetsgivarförbund måste vara frivilligt. Vi säljer hellre företaget än vi tecknar avtal.
Serdar Erkan säger att Hotell-och restaurangfacket HRF gör allt för att försvåra arbetet på salladsbaren. Samt att en ombudsman har sagt att de hellre ser baren gå i konkurs än låter den fortsätta utan avtal.
Enligt HRF är barens löner och villkor sämre än kollektivavtalets. Förbundet tror att arbetsgivarna har ekonomiskt stöd från kapitalstarka krafter som vill förlänga konflikten.
Sofia Appelgren säger att det verkar som om strejkvakterna som patrullerar utanför skäms över sin närvaro. Verksamheten går bra trots konflikten. Matgäster strömmar till.
Hur känner ni av Transports sympatiblockad?
- Inte alls. Vi hämtar våra råvaror själva. Vi har inte råd att betala cirka 500 kronor per leverans.
Enligt Sofia Appelgren har företaget ingen konflikt, det är facket som har en konflikt med sig självt. Därför ser hon ingen anledning att kontakta medlaren. Att blockaden på fredag utökas till att gälla sophämtning från hela saluhallen Briggen tycker hon är orättvist mot dem som har kollektivavtal:
- Vi kommer att föra bort våra sopor själva. Och det ska gå mycket lagligt till.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.