Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif lägger upp strategi för att påverka nya regeringen

Sifs enhet för strategisk utveckling har gått igenom alliansens manifest för att skapa en bild av vilka föreslagna förändringar som kan beröra Sif och dess medlemmar. Dessutom har man listat ett antal åtgärder att vidta.
Publicerad
I en över 20 sidor lång rapport har bland andra Lars Jonsson, tillväxtekonom på Sif, listat alliansens förslag, konsekvenser för Sif och åtgärder som förbundet bör vidta. Fem områden pekas ut som särskilt viktiga: företagstillväxt, utbildning, a-kassan, kollektivavtalen och branschsamtalen. Alla är områden där Sif ska försöka påverka.
- Att påverka är något vi förväntas göra hela tiden, men nu har den politiska spelplanen förändrats. Det ger oss möjlighet att förbättra oss. Det har mest rullat på de senaste åren, säger Lars Jonsson.
Dagens regeringsförklaring föranleder inga förändringar i strategin. På kort sikt är det a-kasseförändringarna som påverkar Sifs medlemmar mest. Sänkt ersättning, höjda avgifter och slopad avdragsrätt kan leda till att facken tappar medlemmar.
Flera förbund har krävt höjda tak och längre ersättningsperioder. Alliansens politik går åt motsatt håll.
- De har gått till val och vunnit på den här politiken. Det är osannolikt att de skulle ta tillbaka förslagen. Men det finns fortfarande möjlighet att ändra i marginalen. Det kommer att ha stor betydelse hur man tar betalt, och om vi kan stoppade den differentierade avgiften, det vill säga att a-kassor med hög arbetslöshet ska stå för mer egenfinansiering har också betydelse. Själva urgröpningen i systemet är svårt att komma åt.
Skulle facken tappa alltför många medlemmar spricker till slut den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter reglerar villkoren. Sif ser att man för att värna kollektivavtalen måste samarbeta med arbetsgivarna.
- Vi tror att det finns ett intresse från deras sida. Svenskt Näringsliv visar i och för sig inget sådant intresse, de är nöjda och tycker att de har vunnit valet. Men deras medlemsorgansiationer, som är vår verkliga motpart, ser att vi har ett system som fungerar. Om vi får fram en gemensam bild av vilka konsekvenser alliansens politik kan få är det lättare att övertyga regeringen. Över huvud taget tror jag att partsrelationer blir viktigare nu, säger Lars Jonsson.
Den socialdemokratiska regeringen har haft branschsamtal med företrädare från olika sektorer i näringslivet. Dessa verkar rinna ut i sanden nu. Men Sif vill vara en samtalspartner också för den nya regeringen. Kontakter kommer att tas med tjänstemän och politiker på de olika departementen.
När det gäller de nya ministrarna är Lars Jonsson försiktig med att ge några omdömen.
- Ministrarna är politikens ansikte utåt. Det finns många som skapar politiken, inte minst de politiskt sakkunniga. Maud har i och för sig profilerat sig i företagarfrågor, det är bra att det är en intresserad och initierad person som fått ansvar för de frågorna.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.