I kvalificeringen ingår bland annat att visa att produktionen ska ske i treskift, att övertidsersättning i princip inte ska förekomma och att raster kan flyttas hur som helst.
Facken har förklarat att man ser GM:s agerande som ett angrepp på arbetsrätten och att man misstänker att tävlingen kan vara ett sätt att avgöra vilka fabriker som får vara kvar framöver.
Vid de fem fabrikerna har man därför vägrat förhandla lokalt om de förändringar i löne- och anställningsvillkoren som ledningen kräver.
Först vill facken träffa ett europeiskt ramavtal där en garanti för att tävlingen inte resulterar i några nedläggningar eller tvingande uppsägningar ingår.
Men då de ännu inte fått träffa ledningen som inte heller svarat på kravet är frågan ännu inte avgjord.
Samtidigt är nu de anställdas representanter och Europafacket engagerade för en nedläggningshotad bilfabrik i Portugal, där drygt tusen GM-anställda riskerar förlora jobbet.
I dag inleddes en strejk vid fabriken som kommer att utvidgas enligt ett meddelande från GM:s europeiska företagsråd.
Att biljätten samtidigt beslutat etablera sig i St Petersburg och Warszawa är något som oroar och irriterar.
- Vi kämpar nu gemensamt för att undvika nedläggningar och behålla de fabriker som vi har i Västeuropa i den omstrukturering som sker, säger Lars R Johansson, Sifklubbens ordförande på Saab Automobile i Trollhättan.
- Samtidigt som man skär ner i Västeuropa så bygger man alltså upp i Östeuropa, trots den överkapacitet vi har. Nu vill vi ha besked om vilken långsiktig plan GM har.
ANITA TÄPP