Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Pensionsförsäkring betraktas som avgångsvederlag

En lagändring har gjort att all ersättning som utgår på grund av en anställnings upphörande betraktas som avgångsvederlag. Så även en pensionsförsäkring, enligt beslut i både läns- och kammarrätt. Det betyder att den uppsagde kan bli utan a-kassa.<br />
Publicerad
Sifs a-kassa gjorde bedömningen att en pensionsförsäkring på drygt 200 000 kronor var avgångsvederlag, även om den 58-årige medlemmen inte fick ut någon ersättning från den. Anledningen var att han, enligt försäkringsvillkoren, hade möjlighet att ta ut pension redan från 55 års ålder. Sifs jurist Roland Bergkvist har begärt prövningstillstånd i regeringsrätten.
- Vi har haft svårt med rådgivningen till våra medlemmar. Vi kan inte säga till dem att gå med på pensionsuppgörelser, för vi kan inte lova att a-kassan godkänner det. A-kassan hugger på allt som rör sig, säger han.
Kammarrätten skiljer på kollektivavtalade pensionsförsäkringar, till exempel ITP, och andra, som i det här fallet en pensionsförsäkring som tecknades hos SEB Trygg Liv när medlemmen sades upp på grund av arbetsbrist. Pension i lagens mening, säger kammarrätten i sin dom, är fortlöpande utbetalningar i form av ålderspension eller andra förmåner som lämnas till följd av förvärvsarbete och som har karaktär av pension. Kammarrätten slår fast att Sifmedlemmen inte får några fortlöpande utbetalningar i och med att han slutar sin anställning utan en engångssumma, visserligen placerad i en pensionsförsäkring, och att detta ska betraktas som avgångsvederlag. Därmed blir han utan a-kassa i sju månader.
Roland Bergkvist har undersökt möjligheterna att placera pengarna i ITP-försäkringen i stället. Men där är dörren stängd. I det nya systemet, som träder i kraft 1 januari 2007, kommer det dock att vara möjligt.
- Jag lutar mer och mer åt att det bara är de pensionsavtal som baseras på och är en del av lönen som godkänns hos a-kassan. Jag vågar inte påstå något annat, säger Roland Bergkvist.
Sifs ombudsman Kennet Morin är bekymrad över domen.
- Om det här innebär att vår möjlighet att teckna pensionsuppgörelser urholkas ser jag en stor fara. I uppsägningssituationer sker det ganska frekvent att medlemmar vill ha pensionslösningar.
Sifs jurist Roland Bergkvist väntar på besked om prövningstillstånd, men han befarar att chansen att vinna är liten.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.