Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Nya EU-riktlinjer får facket att ilskna till

Sedan EU-kommissionen meddelat att medlemsländerna inte har rätt att kräva att företag som utför tjänster i ett annat EU-land har en representant på plats är det nu åter bäddat för en facklig strid.
Publicerad
- Det här är så uppenbart fel och något vi måste bekämpa, säger Leif Dergel, internationell sekreterare på TCO.
- Även om meddelandet inte får någon rättslig verkan ses kommissionen som en auktoritet, som nu gjort en feltolkning av EG-domstolens praxis och sprider förvirring.
I EU-kommissionens ursprungliga förslag till ett tjänstedirektiv fanns ett förbud mot att kräva en representant i det land där ett utländskt företag utför en tjänst. Efter Europafackets protester togs det bort vid behandlingen i Europaparlamentet.
Men då EU-kommissionen nyligen la fram sitt reviderade förslag till tjänstedirektiv, enligt vilket den svenska arbetsrätten skulle vara fredad, la man också fram ett så kallat meddelande om utstationeringsdirektivet. Det för att klargöra vilka regler som gäller när företag utför tillfälliga arbeten i ett annat EU-land.
I meddelandet understryker kommissionen att värdlandets arbetsrätt och kollektivavtal ska gälla. Men den anser inte att företagen behöver ha en representant för sina kontakter med myndigheter och fack. Det räcker med att man utser någon av arbetarna, en förman, att sköta den uppgiften, anser kommissionen.
Det här har nu väckt stark kritik, inte minst från Europafackets sida.
Att man ska ha rätt att kräva att ett gästande företag har en arbetsgivarerepresentant på plats är viktigt inte minst för de svenska facken eftersom de svenska kollektivavtalen förutsätter att det finns en motpart att förhandla med.
- Om man ska spekulera så är det här väl socker i botten för att de tio nya länderna ska svälja det förslag till tjänstedirektiv man nu lagt fram, säger Leif Dergel.
- Men det här är så uppenbart fel. Det är väl ett uttryck för den falang som länge kämpat för en marknad helt utan skydd för arbetstagarna. Men kommissionen som helhet har ju sagt att det ska finnas en social dimension, vilket ju också är fastslaget inom EU. Och hela utstationeringsdirektivet innebär att länderna är skyldiga att skydda arbetstagarna och då är det här meddelandet helt absurt.
TCO har nu skickat in ett förslag till Europafacket enligt vilket man vill stryka vissa delar i det meddelande som lagts fram.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.