Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Nytt ungdomsavtal för akademiker får kritik

Anställ en akademiker ett år för 18 000 kronor i månaden. Den möjligheten har tjänsteföretag i minst ett år framöver, tack vare ett avtal mellan Almega och tre Sacoförbund.<br />
Publicerad
Arbetslösheten bland akademiker är hög, bland Juseks nyexaminerade runt 19 procent. Samtidigt saknar många tjänsteföretag akademikerkompetens.
Därför har arbetsgivarorganisationen Almega tjänsteförbunden och Civilingenjörsförbundet, Civilekonomerna samt Jusek tecknat ett avtal som ska ge nyexaminerade akademiker en introduktion på arbetsmarknaden genom tillfälliga jobb.
- Jag har noterat att det är påtagligt färre akademiker i tjänsteföretag. Nu försöker vi tillskapa en anställningsform där man kan pröva på en akademiker. Jag tror att det kan leda till en fast anställning, säger Jonas Milton, vd på Almega tjänsteförbunden.
Louise Adelborg, ordförande på Jusek, hade hoppats att den statliga satsningen på akademikerjobb skulle ge mer. Nu ser hon i stället att avtalet Ung akademiker kan hjälpa färdigutbildade att få in en fot på arbetsmarknaden.
- Vi har sett att vårt danska systerförbund mycket framgångsrikt har utökat arbetsmarknaden för akademiker genom en liknande satsning, men då i samarbete med danska staten. Det finns inte så många akademiker i små och medelstora företag i dag.
Att lönen ska ligga på 18 000 kronor i månaden, några tusenlappar under ordinarie ingångslön, har väckt irritation på Sif.
- Visst har vi varit tveksamma, det vore konstigt annars. Samtidigt ska man få handledning under hela anställningen, man ska få gå de utbildningar som den ordinarie personalen går och man ska kunna prova på olika arbetsuppgifter, så det är ingen vanlig anställning, säger Louise Adelborg.
När Sifs förbundsstyrelse informerades om avtalet talades det om lönedumpning och urholkning av anställningstryggheten, eftersom återanställningsrätten inte gäller.
- Det här avtalet andas desperation och facklig medvetslöshet. Industrifacket hade ett sådant projekt för ett par år sedan, och det gav två fasta anställningar. I bästa fall har Ung akademiker ingen effekt alls, men risken finns att det har en sänkande inverkan på ingångslönen för andra, säger Lasse Månsson, ledamot i Sifs förbundsstyrelse.
- Dessutom kan man inte avtala bort återanställningsrätten. Det finns flera prejudikat i Arbetsdomstolen som visar det.
Att visa att man gör något för sina arbetslösa medlemmar är inte tillräckligt motiv för att teckna ett avtal där man erbjuder arbetskraft för lägre löner och utan återanställningsrätt anser Månsson.
- Jag tycker att de har satt hela foten i hundskiten.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.