Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Europafacken stödjer den svenska modellen

Även om Europas regeringar kan vara oeniga i fråga om Vaxholmskonflikten, tycks nu de europeiska facken, och då även Lettlands, stå upp som en man för Byggnads och Elektrikernas sak.<br />
Publicerad
- Europafackets styrelse, där alla medlemsländerna är representerade, stödjer oss enhälligt. Och vi har exempelvis också en överenskommelse med facket i Lettland som erkänner principen om att det är värdlandets lönevillkor och arbetsrättsliga villkor som ska gälla, sa LO:s avtalssekreterare Erland Olausson i dag.
Sedan Arbetsdomstolen, AD, begärt in ett förhandsbesked av EG-domstolen inför rättegången om Vaxholmskonflikten har parterna i målet och Europas regeringar fått möjlighet att yttra sig.
Vid en presskonferens i Bryssel i går avslöjade LO och Europafacket EFS att Finland, Danmark, Österrike och Tyskland i sina inlagor till rätten stödjer Sverige och att Frankrike, Luxemburg och Spanien förväntas göra detsamma.
Hur det är med de övriga EU-länderna är ännu oklart. Men Polen, Estland, Litauen och Lettland antas stödja arbetsgivaren Laval.
Då Erland Olausson tillsammans med Byggnads ordförande Hans Tilly, presenterade fackens inlaga till EG-domstolen, framhöll Olausson att Europas fack står enade bakom den svenska ståndpunkten.
- Man har försökt spela upp det här som att det finns en motsättning mellan facken i gamla och nya EU-länder. Men det är inte sant. Exempelvis så har även Estlands LO uppmanat sin regering att stödja oss, sa Olausson.
Byggnads och Elektrikernas argument i inlagan till EG-domstolen är i stort de samma som de som regeringen tidigare presenterat.
Men samtidigt anser facken att AD:s begäran om ett förhandsbesked från EG-domstolen bör avvisas, därför att frågorna ställts på felaktig grund. Det därför att man senare upptäckt att det lettiska Lavals genom sitt svenska dotterbolag, som utförde skolbygget i Vaxholm med hjälp av inhyrd lettisk arbetskraft, haft permanent verksamhet i Sverige sedan 2001.
Då handlar det inte längre om ett utländskt företag som varit här tillfälligt och sålt sina tjänster, menar facken, utan om en etablering i Sverige. Vilket regleras av helt andra EG-rättsliga regler.
EG-domstolens beslut i avvisningsfrågan väntas komma nästa vår.
- Men egentligen hoppas jag på att få det här prövat i sak. Och att vi får rätt, sa LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.