Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Arbetsgivare vägrar erkänna fel trots överenskommelse

Klubbordförande Jane Larsson vägrade kringgå turordningen och kontaktade de berörda medlemmarna. Sedan hon fått en varning och hotats med uppsägning stämde Sif arbetsgivaren i AD. Nu har en förlikning skett, men arbetsgivaren hävdar ännu att varningen var korrekt.<br />
Publicerad
Förra sommaren beslöt Anovo Nordic i Kristinehamn säga upp sex tjänstemän på grund av arbetsbrist. Jane Larsson och en kollega i klubbstyrelsen tog kontakt med medlemmarna för att få veta hur de ville att facket skulle agera, vilket de gjort flera gånger tidigare.
Men nu fick Jane Larsson ta emot en skriftlig erinran av platschefen där det stod att hon brutit mot sina skyldigheter enligt anställningsavtalet.
Hon hade gjort fel som informerat medlemmarna innan uppsägningarna var verkställda ansåg ledningen och hotade med uppsägning om hon inte ändrade sitt beteende eller upprepade "misskötsamheten".
Sif stämde Anovo Nordic i Arbetsdomstolen, AD, och krävde 300 000 kronor i skadestånd då man ansåg att företaget försökt få de förtroendevalda att avstå från sina fackliga uppdrag och försvårat det fackliga arbetet.
Nu har en förlikning träffats. Överenskommelsen innebär bland annat att bolaget tar tillbaka varningen. Men ledningen hävdar ännu att varningen var befogad medan Sif står fast vid sin uppfattning.
- Vad förlikningen innebär i övrigt är sekretessbelagt på arbetsgivarens begäran. Vi gick med på det eftersom vi ville försöka hitta tillbaka till en bra samtalston med arbetsgivaren, säger Jane Larsson.
Hade det inte varit bra att få en prövning i AD?
- Jo, det hade förmodligen varit nyttigt, för att statuera ett exempel. Men som förtroendevald hamnar man i ett jättedilemma. Ska man slåss för sakens skull eller försöka hitta en lösning som i alla fall är bättre för arbetsplatsen på kort sikt?
- Nu ansåg vi att den här lösningen var bättre, både för Sif och företaget, för att snabbt få till en bättre samtalston. I dag har vi en ny platschef och ledningen tycks ha ett genuint intresse av att vilja förbättra situationen.
Många andra har, liksom du, vittnat om ett allt hårdare klimat för de förtroendevalda och du är också ledamot i Sifs förbundsstyrelse. Har ni diskuterat vad ni ska göra åt problemet?
- Nej. Men personligen tror jag att vi borde diskutera det här inför den nya avtalsrörelsen. Den fackliga rörelsen bygger ju ursprungligen på en respekt från båda sidor och kanske måste vi börja om och försöka se till att det skrivs in en slags etisk kod i de nya avtalen.

ANITA TÄPP






Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.