Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif lovar att driva felaktiga uppsägningar till AD

Trycket på de anställda i IT-branschen är hårt nu. På ett tiotal företag säger man upp folk, ofta genom att peka ut dem man vill bli av med. På Sif reagerar man med ilska.
Publicerad
- Det är mycket märkligt att stora industriföretag som Telia och Ericsson klarar av att säga upp personal och samtidigt hålla sig till reglerna, men inte IT-bolagen, säger Åsa Erba-Stenhammar på Sifs förhandlingsenhet.
På WM-data har 300 personer kontaktats med förslag om viss ekonomisk kompensation mot att de inte bråkar om sina uppsägningar. På Dell har det drabbat 22 personer. På Telenor avslutades förra veckan de lokala förhandlingarna om uppsägning av 90 personer, utan hänsyn till turlistan.
- Det har smällt till i IT-branschen. När det ska sägas upp på grund av arbetsbrist ska man följa las som är baserad på trygghet och förutsägbarhet. I andra länder kan man göra hur man vill, men då får arbetsgivaren betala för det. Nu har arbetsgivarna hittat på en tredje väg där de kringgår lagen. Vi blir offsidade här. De fuskar, säger Åsa Erba-Stenhammar.
Trots att Sif försöker att ta kontakt tidigt med dem som berörs av uppsägningserbjudanden är det inte ofta man lyckas motivera dem att ta strid mot arbetsgivare.
- Man ska inte underskatta de psykologiska effekterna hos den som blir utsatt. Det som händer när man protesterar är att man blir inte bara oduglig, man blir en bråkstake också. Och vem vill vara kvar på en arbetsplats där ledningen har gjort klart att man inte är önskvärd?
Många väljer att skriva under de erbjudanden företagen har, och avsäger sig därmed rätten att driva saken vidare. För dem som inte gör det kan det bli fråga om omplacering eller uppsägning ändå. Och då lovar Sif att stämma företagen för brott mot las.
- Vi kommer att kräva höga skadestånd. Vi måste visa arbetsgivarna att det blir besvärligare och dyrare att inte följa las, säger Åsa Erba-Stenhammar.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.