Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Dell struntar i turordningen

22 personer har pekats ut som övertaliga på Dell, en femtedel av säljavdelningen. Någon förhandling med facket har man inte haft.<br />
Publicerad
I tisdags blev Sifklubben kallad till möte med företagsledningen. Där fick klubben information om att företaget tänkte gå ut med erbjudanden till 19 anställda om dubbla anställningstider mot att de slutade. Direkt efter mötet informerades de berörda. De fick ett dygn på sig att fundera över erbjudandet.
- De har inte förhandlat, de har gått ut till individer med erbjudanden. Det sköts inte snyggt, säger en person som Siftidningen talat med.
Tre chefer fick samma erbjudande, men de fanns inte med på den lista som presenterades för facket. En av cheferna tillhör dem med längst anställningstider.
De som fått erbjudandet känner sig utpekade och kränkta. Även om företaget försäkrat att det är frivilligt och att den som säger nej ska ha sin tjänst kvar.
- Cheferna tenderar att glömma bort viktiga detaljer som att man ska ha kvar sin tjänst orörd om man tackar nej. Det är bara när HR sitter med vid samtalen som det går rätt till, säger den anställde.
Trots den korta betänketiden på 24 timmar har flertalet varken sagt ja eller nej. De flesta har dragit ut på det. Sif har uppmanat sina medlemmar att inte skriva under några överenskommelser.
Förbundet har reagerat på att allt fler företag gör sig av med anställda utan hänsyn till las eller mbl. Enligt Åsa Erba-Stenhammar på förhandlingsenheten ska förbundet agera kraftfullt mot företagen som missköter sig.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Ringde sig själv i Telias kundtjänst – fick sparken

Medarbetaren ringde sig själv för att hinna med jobbet i kundtjänst för Telia. För det fick personen sparken. Nu stäms Telia av Unionen för ogiltigt avskedande.
Elisabeth Brising Publicerad 12 juni 2025, kl 09:27
Teliaskylt
Arbetet i Telias kundtjänst beskrivs som pressat i en stämningsansökan från Unionen. En kundtjänstanställd ringde upp sig själv för att hinna med jobbet men fick sparken för det. Nu stämmer facket företaget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artikeln har uppdaterats 16 juni.

Kundtjänstmedarbetaren på Telia hade i uppdrag att ta emot faktura-frågor från kunder i samtal och mejl och samtidigt försöka merförsälja in nya abonnemang. Personalens arbete loggades hela tiden i en app: antal samtal, försäljning, aktuell status och hur lång tid kundmöten och administration tog. 

Varje ärende fick enligt medlemmen ta max 600 sekunder och efterarbetet högst en och en halv minut. Arbetsbelastningen och jobbmiljön beskrivs av facket som oerhört pressad med långa kundköer, höga säljmål och krav på att det alltid skulle lysa grönt i jobbappen. 

Lyste rött i systemet

Medarbetaren hade enligt stämningsansökan goda säljresultat men fick svårt att hinna efterarbetet av kundsamtalen som han sköt på till slutet av arbetsdagen. Ledningen sa då att den anställde lade alldeles för mycket tid på efterarbetet, inte fick göra det samlat och att det började lysa rött i jobbsystemet. 

Chefen: Sköt det snyggt

Kundtjänstmedarbetaren fick enligt stämningsansökan höra av chefen att han måste få mer gröna siffror i systemet. Chefen förklarade dock inte hur både säljmål och efterarbete skulle hinnas med inom tidsramen. Chefens ska enligt Unionens stämningsansökan sagt: ”Du får komma på ett sätt att lösa det på, men sköt det snyggt”. Chefens bonus var också beroende av gröna siffror i jobbappen.

Medarbetaren gjorde då, som en rad kollegor, en egen teknisk lösning för att hinna med säljkraven utan det skulle bli röda siffror i systemet. Hen ringde ibland sig själv för att få tid att slutföra sina ärenden och undvika de röda siffrorna i tidsappen. 

När arbetsgivaren upptäckte att medarbetare ringde sig själva för att hinna att göra klart sina ärenden utan att få röda siffror i övervakningssystemet fick flera av medarbetarna sparken. 

Stäms på 190 000 kronor

Nu stämmer Unionen Telia och arbetsgivarorganisationen TechSverige i Arbetsdomstolen för ogiltigt avskedande och kräver 190 000 kronor i skadestånd till medlemmen. Unionen anser att avskedandet saknar laglig grund. 

Orsaken till de anställdas agerande är enligt facket en följd av kommunikationen från närmaste chef att ”sköta det snyggt” för att få fram gröna resultatsiffror samt hur företaget valt att organisera arbetet. 

Telias presschef understryker att stämningsansökan bara visar den ena partens beskrivning av konflikten. 

"Av respekt för den rättsliga processen och de inblandade kan vi inte kommentera detaljer i det enskilda fallet. Mer än att vi inte delar den beskrivning som framkommer i stämningsansökan", skriver Telias presschef i en kommentar till Kollega.