Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fler arbetsgivare begär utdrag ur brottsregistret

På två år har antalet personer som begär utdrag ur belastningsregistret ökat med nästan 75 procent. En förklaring är att allt fler arbetsgivare begär att arbetssökande ska kunna visa upp utdraget.<br />
Publicerad
Arbetsgivarna har, med undantag för vissa yrkesgrupper, ingen självklar rättighet att kräva intyg om att man inte är straffad. Trots det blir det allt vanligare.
- Det inte rimligt att ens de som jobbar med barn ska förete utdrag ur belastningsregistret. Det är sprunget ur folkliga opinioner och fyller ingen verklig funktion. Man invaggas i en falsk säkerhet, säger Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert.
Han säger att Rikspolisstyrelsen har varit mer angelägen än staten om att skydda den personliga integriteten, bland annat genom att skicka ut två blad när en person är belastad. Försättsbladet är identiskt med det som den ostraffade får, och kan visas upp för en intet ont anande arbetsgivare.
- Det har inneburit att arbetsgivaren numera begär att man lämnar över utdraget i ett slutet, oöppnat kuvert.
Kurt Junesjö anser att facken gjort alldeles för lite för att värna sina medlemmars integritet i arbetslivet.
- De är knalldåliga på det. Förbunden sitter och skiter högaktningsfullt i det här. Det är självklart att de borde driva frågan.
Arbetsgivaren har i dag rätt att begära utdrag ur register som egentligen är sekretessbelagda. Den arbetssökande kan naturligtvis vägra, men kommer då sannolikt inte att få jobbet. Kurt Junesjö anser att en relativt enkel lag skulle lösa problemet.
- Jag skickade in ett förslag med lydelsen: arbetsgivaren får inte begära uppgifter som av samhället är sekretessbelagda. I dag kan arbetsgivaren ställa vilka frågor som helst. Det är hialöst.
Den arbetssökande kan, påpekar han, ljuga vid anställningsintervjun utan att bli straffad för det.
- Du behöver till exempel aldrig berätta att du är med barn. Är du visstidsanställd och magen börjar puta blir du förstås av med jobbet. Om du har suttit i fängelse och söker jobb behöver du heller inte berätta det.
Sydsvenskan skriver att Rikspolisstyrelsen begär att regeringen ser över frågan om hur man ska komma åt arbetsgivare som begär utdrag ur brottsregistret.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.