Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Metall kritiska till tjänstemän i produktionen på Saab

Tjänstemännen står i monteringen av växellådor på Saabs fabrik i Göteborg. Metall är upprörda eftersom uppsagda medlemmar går arbetslösa.
Publicerad
- Vi är kritiska mot företaget. De skulle ha frågat de som är uppsagda och arbetslösa, enligt lagen om anställningsskydd och återanställningsrätten, säger Anne-Li Rygren, ombudsman på Metall i Göteborg.
Saab Automobile Powertrain i Göteborg tillverkar den femväxlande lådan, men volymerna krymper. I fjol blev 153 uppsagda, för knappt en månad sedan varslades 77 av fabrikens 350 anställda.
Arbetstoppen uppstod när 400 växellådor kom tillbaka sedan en kund i USA ändrat specifikationerna.
- Företaget gjorde upp med Metall. Det är en nödlösning under tre och en halv vecka, säger Sifklubbens ordförande Sten-Åke Linder
I det läget var det svårt för Sifklubben att säga nej.
-Vi försöker ställa upp med tanke på framtida produktion. Men ingen är tvingad att gå med på det, säger Sten-Åke Linder som även han kommer att stå i monteringen en vecka.
Arbetspassen är schemalagda. Att jobba en lördag är frivilligt, en tjänsteman som gör det får omkring 2 200 kronor i övertidsersättning före skatt.
- Platschefen stod en lördag, några i ledningsgruppen har också gått in, säger Sten-Åke Linder.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Övervakades via webbkamera under hela arbetsdagen

Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på under hela arbetsdagen, då chefen ville se att hon jobbade. Övervakningen var så närgången att hon blev sjukskriven. Unionen stämmer företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning.
Lina Björk Publicerad 24 april 2025, kl 09:44
Kameraövervakning med webcam. Till vänster en stor och lite hotfull webbkamera, till höger en kvinna vid en dator. Ser rädd och obekväm ut.
Övervakades av chefen med webbkamera - varje dag. Kvinnan tvingades ha sin webbkamera på hela arbetsdagarna då chefen ville se att hon "verkligen jobbade". En övervakning som kan vara olaglig. Foto: Colourbox.

Får arbetsgivare övervaka sina anställda under arbetstid? Nej, inte i det här fallet menar Unionen som har lämnat in en stämning till Stockhoms tingsrätt om brott mot EU:s dataskyddsförordning. 

Tvisten handlar om en kvinna som skötte bokningar via kundtjänst och sades upp i maj förra året. Under uppsägningstiden krävde hennes arbetsgivare att hon skulle ha ett digitalt möte, med kamera och ljud påslaget under hela arbetsdagen, medan hon ringde upp kunder. 

Hon var ständigt i bild, medan hennes chef hade sitt ljud avslaget. 

–  Övervakningen har varit väldigt närgången och gjort att hon mått så dåligt att hon fått sjukskriva sig, säger Cecilia Arklid, Förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i tingsrätten. 

Övervakning av anställda okej – ibland

Ibland kan det vara befogat att bevaka sina anställda, men då kräver lagen specifika grunder. Exempelvis kan det vara okej om det krävs för att fullgöra en rättslig förpliktelse eller att det finns ett samtycke. Som huvudregel gäller dock inte samtycke när det rör sig om en situation mellan arbetsgivare och anställd, då den ena är i beroendeställning till den andra. 

Arbetsgivaren informerade inte vad webbinspelningen skulle leda till, eller undersökte om det fanns mindre ingripande åtgärder för att uppnå sitt mål- exempelvis mer aktiv arbetsledning. Nu stämmer Unionen företaget för brott mot EU:s dataskyddsförordning och kräver 50 000 kronor i skadestånd till medlemmen. 

Dom kan bli prejudicerande

Tvisten är den första i sitt slag som går till domstol och en dom kommer att vara prejudicerande, alltså bli vägledande för hur liknande tvister ska avgöras. 

–  Om det blir en dom kommer den att förtydliga hur en arbetsgivare får, eller inte får övervaka sina anställda i realtid, säger Cecilia Arklid.