Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sif välkomnar stärkt stöd för föräldralediga

Sifs jurist Nina Johansson är ganska nöjd med det lagförslag som ska stärka föräldraledigas ställning på jobbet.<br />- Visst vore det bra med ännu fler åtgärder. Men det kan ju bli fler när diskrimineringskommittén lägger fram sitt förslag nästa år, säger hon.<br />
Publicerad
- Vi får många förfrågningar från föräldralediga kvinnor och män som anser sig vara missgynnade eller som inte vågar ta ut föräldraledighet. Så det här är verkligen ett efterlängtat förslag.
I dagsläget har facket och JämO egentligen bara bestämmelserna om indirekt diskriminering i jämställdhetslagen att ta till då föräldralediga anser sig ha blivit diskriminerade.
En arbetsgivare får inte missgynna en arbetssökande eller anställd genom att "tillämpa en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken särskilt missgynnar personer av det ena könet".
- Eftersom drygt 80 procent av föräldraledigheten tas ut av kvinnor så har både vi och JämO ansett att den här bestämmelsen är tillämplig då föräldralediga kvinnor diskriminerats, även om det ännu inte prövats juridiskt.
- Lagförslaget innebär att vi inte längre behöver luta oss mot det här och en stor fördel är också att även föräldralediga män skulle omfattas av lagen.
Enligt förslaget ska lagen om anställningsskydd, las, ändras så att föräldralediga inte får sägas upp innan de är tillbaka i arbete. Regeringen och samarbetspartierna vill också att ett missgynnandeförbud införs så att föräldralediga måste behandlas på samma sätt som andra anställda och att den så kallade kvalifikationstiden tas bort. Det innebär att även den som varit anställd mindre än sex månader innan föräldraledigheten får samma föräldrapenning som andra.
I går gjorde folkpartiledaren Lars Leijonborg och TCO:s ordförande Sture Nordh ett gemensamt uttalande där de krävde ett stärkt skydd för föräldralediga. De vill även att återanställningsrätten för föräldralediga stärks och att det så kallade tvåpersonsundantaget, att två anställda kan undantas från turordningen vid uppsägningar, ska kunna prövas juridiskt.
Nina Johansson anser att det är bra förslag.
- Förhoppningsvis finns de med i det uppdrag som diskrimineringskommittén har, säger hon.

ANITA TÄPP

Fotnot:
Diskrimineringskommittén, som är tillsatt av regeringen, ser över hela diskrimineringslagstiftningen och ska även ta fram förslag på hur domstolsprocessen i diskrimineringsmål ska fungera. Ett slutbetänkande ska läggas fram 1 juli nästa år.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.