Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Äldre får gå trots storsatsning på SSAB

Den aviserade miljardinvesteringen på SSAB i Oxelösund kommer inte att påverka den personalminskning som påbörjats.<br />- Vi anser att äldre och trötta bör få gå, säger Sifordföranden Bo Jerräng.<br />
Publicerad
När SSAB nyligen presenterade sitt rekordbokslut för fjolåret avslöjades att ledningen beslutat investera närmare två miljarder kronor i metallurgin hos SSAB Oxelösund under de kommande åren.
Metallurgins framtid på orten har ifrågasatts under lång tid men nu tycks alltså sysselsättningen vara säkrad.
- Det här är det mest positiva som hänt på många år. Inte bara för SSAB utan för hela regionen. Nu är vi trygga i ett tjugotal år framöver, och det här handlar ju också om alla underleverantörer, säger Bo Jerräng.
Förra våren förklarade ledningen att personalstyrkan måste minskas med 300 befattningar, varav hälften tjänstemän, under de närmaste två åren. 117 av de tjänstemän som var 59 eller äldre erbjöds att söka avtalspension.
Enligt Bo Jerräng kommer den utlovade miljardinvesteringen inte att påverka personalminskningen.
- Vi har redan tidigare sagt att man inte kommer att kunna få bort 300 befattningar, sannolikt handlar om cirka hundra färre. Men också vi anser att den här processen bör fullföljas så att de äldre som vill får gå.
- Den nya investeringen kräver också att vi anställer yngre med ny kompetens. Jag tror att befattningarna kommer att se lite annorlunda ut i framtiden, med färre på administrationen och mer tekniker och konstruktörer, säger Bo Jerräng.
95 av de tjänstemän som erbjöds att söka avtalspensionen har gjort det.
- Företaget har prioriterat 69 som inte behöver ersättas. I dagsläget har tjugo slutat, varav tio Sifare, och vi fortsätter nu att jobba för att fler ska få gå. Men man släpper ju inte alla på en gång. Det sker vartefter man anser sig ha råd.

ANITA TÄPP

Fotnot: Metallurgin är första ledet i processen vid tillverkning av stål. Omkring 700 av de 2 400 anställda vid SSAB Oxelösund arbetar inom Metallurgin.






Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Unionen vann i AD - medlemmar får skadestånd

Coacher och yrkesvägledare på Folkuniversitetet ska omfattats av Unionens kollektivavtal – inte Sveriges Lärares. Det slår Arbetsdomstolen fast i en ny dom.
– Det är skönt att Arbetsdomstolen delar vår uppfattning i den här frågan, säger Åsa Ohlsson, klubbordförande på Folkuniversitetet.
Ola Rennstam Publicerad 28 november 2024, kl 10:06
Till vänster skylt med texten Arbetsdomstolen, till höger Folkuniversitetets fasad.
Arbetsdomstolen ger Unionen rätt. Coacher och yrkesvägledare på Folkuniversitetet ska omfattas av Unionens kollektivavtal, inte Sveriges Lärares. Domen innebär skadestånd och tydlighet för framtiden. Foto: Ola Rennstam.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både Unionen och fackförbundet Sveriges Lärare. Våren 2023 uppdagades det att 18 Unionenmedlemmar, som jobbade som coacher och yrkesvägledare på studieförbundet, hade gått på lärarnas så kallade cirkelledaravtal under lång tid. Unionen ansåg att arbetsgivaren borde ha tillämpat deras kollektivavtal i stället men Folkuniversitetet vägrade byta. Efter flera resultatlösa förhandlingar valde Unionen att stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

– Vi menar att dessa två yrkeskategorier inte är typiska lärartjänster, de innehåller inte arbetsuppgifter av pedagogisk karaktär. Därför är det vårt avtal som ska tillämpas och flera andra studieförbund med de här yrkesgrupperna tillämpar också vårt avtal, säger Carl Siljehamre, förbundsjurist på Unionen som drivit målet.

Unionen: "Tydligt vad som gäller"

Nu har Arbetsdomstolen gett Unionen rätt. Domstolen har kommit fram till att cirkelledaravtalet inte är tillämpligt på det arbete som arbetsvägledare och coacher utför. AD slår fast att det endast är Unionens avtal som gäller och att Folkuniversitetet därmed gjort sig skyldigt till kollektivavtalsbrott.

– Vi är nöjda att AD gått på vår linje och att det nu är tydligt vad som gäller. Om något annat studieförbund tillämpar cirkelledaravtalet för de här yrkesgrupperna får vi hoppas att de rättar sig efter domen, säger Carl Siljehamre.

Folkuniversitetet måste nu betala 60 000 kronor skadestånd för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 20 000 kronor vardera.

"Domen får principiell betydelse"

Unionenklubben på Folkuniversitetet Region Syd, som jobbat för att få till en ändring på arbetsplatsen under lång tid, välkomnar AD:s dom. 

Åsa Ohlsson
Åsa Ohlsson

– Vi är väldigt glada och stolta, men inte förvånade. Detta är en principiellt viktig fråga, inte bara för oss. Om vi hade förlorat hade det öppnat upp för ”kollektivavtals-shopping”, alltså att arbetsgivare fritt kan välja det billigaste avtalet, säger klubbordföranden Åsa Ohlsson.

Samtidigt känner medarbetarna på studieförbundet att hela tvisten med arbetsgivaren kunde ha undvikits.

Det är lite sorgligt. Folkuniversitetet måste nu betala skadestånd och rättegångskostnader på närmare en miljon kronor, pengar som kanske hade kunnat användas i verksamheten istället.

Har gått miste om pension

Enligt Unionen har medlemmarna inte förlorat någon lön genom det felaktiga avtalet. Däremot har de gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension, har haft längre veckoarbetstid och färre halvdagar. 

Unionen har haft en uppgörelse med dåvarande Lärarförbundet kring frågan om coacher och yrkesvägledare. Det nybildade facket Sveriges Lärare har dock haft en annan uppfattning och i stället hållit med arbetsgivarsidan i frågan och vidhållit att cirkelledaravtalet är rätt för Unionens medlemmar.

Om man går på ett kollektivavtal för ett yrke som man inte jobbar med och där man inte heller får bli medlem i det fackförbund som har hand om avtalet behöver man inte vara jätteinsatt för att inse att det måste vara fel. Det är skönt att Arbetsdomstolen delar vår uppfattning i den här frågan, säger Åsa Ohlsson.

Kollega söker Folkuniversitetet för en kommentar.