Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Laval ger inte upp processen i AD

Det lettiska byggbolaget Laval som vägrat teckna ett svenskt kollektivavtal har efter förhandlingar med Vaxholms stad beslutat lämna det blockerade skolbygget. Men den juridiska striden fortsätter.<br />
Publicerad
Sedan Byggnads satt skolbygget i blockad i november stämde det lettiska byggbolaget Laval un Partneri Byggnads på totalt drygt en halv miljon kronor i Arbetsdomstolen, AD. Huvudförhandlingen är planerad till den 11 mars.
Efter beskedet om att Laval lämnar Vaxholm är Byggnads ordförande Hans Tilly övertygad om att den juridiska processen ändå kommer att fortsätta.
- Laval hade inte själva kunnat driva den här processen ekonomiskt. Men det finns andra intressenter bakom som skiter i villkoren för de anställda, säger han.
Även Peter Kindblom, Byggnads juridiska ombud, misstänker att Laval har uppbackning.
- Det hade kostat dom avsevärt mindre att följa ett svenskt kollektivavtal än att driva den här processen. I december uppgav företagets juridiska ombud att konflikten i sin helhet kostat företaget en miljon kronor. Och det var länge sedan.
Enligt Lavals advokat Anders Elmér kommer bolaget att fortsätta driva tvisten i AD.
- Man har dragit sig tillbaka från en arbetsplats. Men det finns ju en marknad här. Och det här är viktigt både för Laval och ur en allmän synpunkt, säger han.
Varför följer man inte svenska kollektivavtal i stället?
- Det har de inte råd med.
Enligt Anders Elmér har två jurister varit inkopplade under lång tid. Vad de kostat Laval vill han inte uppge.
Men om de inte har råd att följa svenska kollektivavtal, hur har de då råd med processen? Eller finansieras den av andra?
- Jag diskuterar aldrig våra mellanhavanden med våra klienter. Sedan får du dra vilka slutsatser du vill, säger Anders Elmér.
Vaxholms stad beslöt förhandla med Laval för att få dem att teckna ett svenskt kollektivavtal eller avbryta samarbetet då man var rädd att skolbygget skulle försenas. Kommunchefen Gerd Johansson uppgav att kommunen riskerade få betala miljontals kronor för en annullering av kontraktet.
Sedan visade Siftidningen att bolaget i kontraktet förbundet sig att teckna svenskt kollektivavtal. Gerd Johansson hävdade då att man inte kunde bryta kontraktet eftersom lagen om offentlig upphandling tog över, vilket tillbakavisades av Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättskydd.
Enligt den uppgörelse som nu träffats mellan Vaxholm stad och Laval får bolaget enbart ersättning för det arbete som utförts och rekvirerat byggmaterial. Vaxholms kommunalråd, moderaten Michael Freimuth tycker inte alls det är konstigt att kommunen inte behöver betala någon kompensation.
- Det beror väl på klimatet vid förhandlingarna, säger han.
Hade avtalet där Laval lovat teckna ett svenskt kollektivavtal någon inverkan på utgången?
- Nej. De insåg nog att de inte kunde fortsätta bygget, säger Michael Freimuth.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.