Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Uppsagd föräldraledig får 160 000

När IT-konsultföretaget Sogeti skulle dra ned sades sex av åtta föräldralediga upp. Sif stämde företaget till Arbetsdomstolen för en medlems räkning. Parterna har gjort upp, och kvinnan får 160 000 kronor i ersättning.
Publicerad
När Sogeti rationaliserade för cirka två år sedan ställde man upp kravprofiler som var omöjliga för föräldralediga, tjänstlediga och sjukskrivna att leva upp till. Bland annat skulle man ha varit ute hos kund tolv av de senaste arton månaderna. En av de uppsagda är Sifmedlem, och för hennes räkning drev Sif ärendet till AD. Förbundet hävdade att det, förutom turordningsbrott, rörde sig om både direkt och indirekt diskriminering, det vill säga att man ställer krav som är till synes könsneutrala, men som ändå drabbar det ena könet hårdare. Nu har hon nått en förlikning med den tidigare arbetsgivaren.
- Vad företaget än säger så ser jag det som ett visst erkännande, annars hade de gått vidare, säger medlemmen.
Hon var en av dem som hade längst anställningstid bland konsulterna. Men eftersom hon var föräldraledig när uppsägningarna skulle verkställas hade hon inte en chans att uppfylla kravet som företaget satte upp. Att det bara var hon som ville ta strid mot företaget tror hon har sin rimliga förklaring.
- Vi sades upp medan vi var hemma. Då är man så utsatt ändå och orkar eller vågar inte ifrågasätta.
Hon är lättad över uppgörelsen.
- För min del känns det skönt. Man har ältat det här i nästan två år. Jag vill gå vidare med mitt liv. Jag ska börja plugga på universitetet nu och söka jobb.
Trots att tvisten aldrig nådde så långt som till ett domslut, tror hon att hennes strid kan ha bidragit till att skärpa kraven på arbetsgivare.
- Det är bra att medlemmar ser att man kan gå vidare med såna här saker. Och den lokala fackklubben kan nog ställa högre krav på företaget i fortsättningen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.