Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

LO vill kontrollera utländsk arbetskraft

Får inte facket bättre kontrollmöjligheter av villkoren för utländsk arbetskraft, kan Sverige tvingas lagstifta om lägstlöner, fruktar LO.<br />
Publicerad
De första fem månaderna efter EU-utvidgningen har antalet ansökningar från de nya medlemsländerna om att få arbeta i Sverige nästan fördubblats jämfört med samma period i fjol, visar en LO-rapport. Mellan maj och september i år var det 2 919 personer från de tio länderna som sökte uppehållstillstånd som anställd eller företagare.
Men siffran berättar inte hela sanningen eftersom EU-medborgare som arbetar i Sverige kortare tid än tre månader inte behöver tillstånd och en hel del utländska bolag med egen personal utför arbeten i landet under korta perioder.
- Efter ett halvår kan vi se tendenser, men inte att det är på ett visst sätt, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson som poängterar att LO är för ett öppet Europa och inte har något emot utländsk arbetskraft och seriösa företag från andra länder.
- Problemet är att smarta företagare utnyttjar människor som har en svår situation i de nya medlemsstaterna. Det är företagare som tjänar pengar på ett apartheidsystem. Vi accepterar inte att det är bra med underbetald arbetskraft för att bevara industrins konkurrenskraft.
I Sverige finns inte, som i de flesta andra EU-länder, minimilagstiftning om lönerna. De regleras i stället i avtalen. Kan man inte övervaka att dessa följs kan Sverige i slutändan tvingas lagstifta om minimivillkoren, säger Erland Olauson.
- Det vill varken vi eller arbetsgivarna. Vi ser gärna att vi kan bli överens med arbetsgivarna om hur vi ska hantera de här frågorna.
I LO-rapporten ges några exempel på när utländsk arbetskraft utnyttjats. Vid Svartlidens gruva i Västerbotten upptäckte Byggnads att de portugisiska byggnadsarbetarna bara tjänade 74 kronor i timmen och saknade både försäkringar och rätt till sjuklön. Ett nytt kollektivavtal ger dem 137 kronor i timmen.
I Piteå tog polska byggnadsarbetare ned en villafasad bestående av asbestämnet eternit helt utan skyddsutrustning. Byggnads stoppade arbetet.
LO kräver nu bland annat rätt att kontrollera villkoren även för anställda som inte är med i facket om det finns ett kollektivavtal på företaget. Man kräver också skärpt kontroll av F-skatt, ökad kontroll av bemanningsföretagen, att offentliga myndigheter ska tvingas att ställa sociala villkor vid upphandlingar och att huvudentreprenören ska tvingas ta ansvar för att underleverantörerna sköter sig.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.