Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Telia vill försämra anställningsskyddet

Telia Sonera och fackklubbarna har ett omställningsavtal som bland annat ger rätt till stöd och hjälp under sex månader före en uppsägning för att hitta nytt jobb. Det avtalet vill nu arbetsgivaren försämra.
Publicerad
- Vi har sagt att det inte är förhandlingsbart. Det är hårda tongångar här nu med den nya ledningen, säger Sifklubbens ordförande Berith Westman.
Telia vill bland annat att de sex månaderna av omställningsstöd ska ges efter en uppsägning, i stället för innan uppsägningen verkställs.
- De anger att det är krångligt och svårhanterligt. Men då förlorar man möjligheten att hitta tjänster internt. Det finns också psykologi i det här. Det känns bättre att få hjälpen före uppsägningen, säger Berith Westman.
Dessutom vill arbetsgivaren genom avtal tvinga facken att ställa upp på avtalsturlistor.
- Vi har aldrig gått med på några avtalsturlistor. Vi följer las.
Sif är det enda facket som har sagt nej till företagets planer. De övriga facken förhandlar om ändringar i avtalet.
- Det sätter oss i en konstig sits, men vi är de enda som vågar sätta ned foten. Det finns bara ett stort och starkt fack i Telia, och det är Sif-Tele. Vi har inte behov av att bli älskade som personer, vi jobbar för våra medlemmar, och det tycker inte ledningen är så trevligt, säger Berith Westman.
Samtidigt spekuleras nu i vem som ska efterträda Tapio Hintikka som styrelseordförande.
Enligt Berith Westman var det Hintikkas sätt att leda styrelsen som är orsaken till avgången.
- Han är en person som inte är lyhörd. Han kör efter eget huvud och tillåter ingen annan uppfattning.
Hintikka är ett aktat namn i finskt näringsliv, med ledande positioner i bland annat Nokia och Hackman bakom sig, och de svenska reaktionerna på hans ledarskap har mottagits blandat i Finland.
- Jag verkar för att den nya ordföranden ska arbeta för Telia Soneras och de anställdas bästa, säger Berith Westman.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.