Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Enklare säga upp arbetare än tjänstemän

Det nya omställningsavtalet på LO-sidan gör att uppsagda som tar emot stödet inte kan driva en process för brott mot turordningsreglerna. Arbetsgivarna skulle vilja ha samma system för tjänstemännen.
Publicerad
- Äntligen får vi jämställdhet mellan tjänstemän och arbetare på det här området, säger LO:s förhandlingschef Erland Olauson.
Omställningsavtalet innebär att LO-anslutna arbetare som sägs upp får individuellt anpassad hjälp för att hitta jobb eller lämplig utbildning. I det kan också ingå ekonomisk hjälp under utbildningsperioden. Dessutom kan den som sägs upp och är 40 år och har jobbat i minst 5 år få 25 000 kronor. Den som fyllt 50 år får 35 000 kronor. De pengarna får man oberoende av om man hittar ett nytt jobb eller inte.
För att få igenom avtalet har LO tvingats gå med på att den som tar emot omställningsstödet inte kan driva en rättslig process för att han blivit felaktigt uppsagd.
Erland Olauson tycker dock inte att det är någon större eftergift.
- Man har chans att driva uppsägningen ända fram till huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen. Känner man att det inte går att vinna, kan man hoppa av och få omställningsstöd.
Även arbetsgivarna är nöjda med avtalet. Ett "smörjmedel i uppsägningsprocessen", kallade Karl Olof Stenqvist, vice vd på Teknikföretagen som lett förhandlingarna för Svenskt Näringslivs räkning, avtalet i Dagens Nyheter.
- Det blir en hjälp för arbetsgivaren att det finns ordentliga processer i samband med neddragningar, säger Stenqvist.
Enligt Stenqvist skulle Svenskt Näringsliv gärna se samma regel i tjänstemännens omställningsavtal.
Det finns flera skillnader jämfört med tjänstemännens avtal. Tjänstemän som blir uppsagda får inte ett fast belopp utan en avgångsersättning som fyller ut a-kassan så att den uppsagde får 70 procent av lönen under en viss tid. Dessutom kan tjänstemannen få löneutfyllnad om han får ett nytt jobb med lägre lön än sitt tidigare.
I likhet med tjänstemännens omställningsavtal blir kostnaden för arbetsgivarna 0,3 procent av lönesumman. Det är den lägsta nivån någonsin. Som mest har avgiften legat på 1,07 procent.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.