Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ägarnas fruar fick deras jobb

Efter långa anställningar blev Monica Spångberg och Benita Lundgren uppsagda. I stället tog ägarnas fruar över deras arbetsuppgifter.
Publicerad
För drygt en vecka sedan fick de båda kvinnorna beskedet. De sades upp med omedelbar verkan på grund av arbetsbrist. Båda har jobbat närmare 30 år på Rydbergs motor i Kalmar.
- Vi hade aldrig kunnat drömma om något annat än att vi hade jobb fram till pensionen. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger Monica Spångberg.
Lagen om anställningsskydd (las) ger ingen hjälp för anställda i sådana här fall, eftersom ägarna och deras familjer står utanför lagen.
- Det är Transportarbetsgivarna som har sytt ihop det här paketet. Det är ogenomträngligt för oss, säger Ingrid Jansson, ombudsman på Sif i Småland.
Ägarfamiljen tog över företaget för åtta månader sedan och gjorde då utfästelser att inga personalförändringar skulle ske. Men strax före jul var tonen annorlunda.
- Jag blev uppringd av en arbetsgivarrepresentant som undrade om en anställd på företaget var medlem i Sif. Det var personen inte och så var det bra med det.
Den 9:e februari blev hon kallad till förhandling om ny organisation och övertalighet. Ägarna hade tittat på framtiden och konstaterat att de har resurser i ett annat bolag, framför allt på den administrativa sidan.
- Det rörde tre befattningar på vårt område och två på Metallsidan, säger Ingrid Jansson.
Eftersom det var fem som skulle sägas upp krävs inte att företaget varslar i god tid till länsarbetsnämnden. I stället avhandlades mbl-förhandlingar och översyn av organisationen på en dag.
- Vi kallades ned efter lunch en måndag utan att ens ha hört talas om uppsägningar, säger Monica Spångberg.
Enligt Ingrid Jansson har Sif gått igenom allt för att hitta en annan lösning, men inte lyckats.
- Moraliskt och etiskt är det fruktansvärt, men ägarna har inte gjort något fel i lagens mening. I dag är las en tillgång för arbetsgivaren i första hand. Definitivt.
Monica Spångberg och Benita Lundgren har nu ett års arbetsfri uppsägningstid, men funderar på att driva det vidare civilt.
- Vi tycker att vi blivit orättvist behandlade. Vi har inte fått en tillstymmelse till hjälp från Sif. De säger att det inte är någon idé att driva det vidare, säger Monica Spångberg.
Ingrid Jansson bekräftar:
- Ingen önskar mer än jag att det inte såg ut så här. Men det finns inget lagrum att åberopa.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

7 saker att påminna ditt barn om – inför sommarjobbet

Ska din tonåring jobba i sommar? För många är sommarjobbet första kontakten med arbetslivet. Här är några saker du som förälder kan påminna om.
Lina Björk Publicerad 22 maj 2025, kl 06:02
barn som klipper gräsmatta
Ett sommarjobb är ett bra första steg in i arbetslivet. Men har din tonåring koll på sina rättigheter? Foto: Colourbox

1. Anställningsavtal

Har ditt barn ett anställningsavtal? I ett sådant framgår vilka arbetsuppgifter du har och vilken lön du ska få. Där står också vilket datum du börjat och slutar. 

 

2. Skador på jobbet

Om arbetsplatsen har ett kollektivavtal är din tonåring automatiskt försäkrad om något skulle hända på jobbet. Om det inte finns, kan det vara en bra idé att fråga vilka försäkringar som skulle täcka en skada.  

 

3. Åldersgräns på arbetsuppgifter

Barn under 13 år får inte arbeta, men det finns vissa undantag. Exempel på det kan vara trädgårdsarbete, frukt och bärplockning och att mata djur. Är ditt barn mellan 13 till 15 får hen ha ett enklare och riskfritt arbete som att stå i kiosk eller affär, men inte jobba ensam. Chefen måste också ha ett intyg från dig som förälder att du godkänner att ditt barn arbetar. Barn som är äldre än 15 år får ha ett ”normalt och ofarligt arbete”. Några saker som dock är helt förbjudna är: arbete med asbest, dykning, transport av pengar eller riskfyllda arbetsuppgifter som utförs ensam. 

 

4. Provjobba gratis

Att provjobba några pass eller dagar är ett bra sätt att känna efter om jobbet passar. Men din tonåring ska inte jobba gratis. Om företaget har kollektivavtal är arbetsgivaren skyldig att erbjuda den lägsta lön som avtalet säger. Finns inget kollektivavtal finns inte det kravet. Det kan också hända att arbetsgivaren ber din tonåring att gå hem för att det är dåligt väder eller för få kunder. Sådana ”regnavtal” är inte tillåtna. Har du ett schema så ska du jobba de timmarna. 

 

5. Jobba svart

Visst kan det vara frestande med några extra tusenlappar på kontot om varken din tonåring eller arbetsgivaren betalar skatt. Men förutom att det är olagligt är det flera saker som kan hända: Ditt barn får ingen hjälp om chefen vägrar betala ut lön, det finns inga försäkringar under arbetstid, man går miste om semesterersättning, övertidsersättning och sjukersättning med mera. 

 

6. Betala skatt

 Om ditt barn tjänar mindre än 24 873 kronor per år så behöver hen inte betala någon skatt. Om man redan innan jobbet påbörjas vet att man inte kommer att tjäna mer så går det att fylla i en blankett som ska lämnas till arbetsgivaren. Då kommer arbetsgivaren inte att dra någon skatt på lönen. I annat fall får man tillbaka pengarna i samband med deklarationen. 

 

7. Ringa sig sjuk och sjuklön

 Vanligtvis räcker det att skicka ett sms, eller ringa chefen och säga att du inte kan komma. För att få pengar från arbetsgivaren (sjuklön) ska anställningen vara mer än en månad.

Källa: Arbetsmiljöverket, Unionen, LO, Skatteverket.