Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Ägarnas fruar fick deras jobb

Efter långa anställningar blev Monica Spångberg och Benita Lundgren uppsagda. I stället tog ägarnas fruar över deras arbetsuppgifter.
Publicerad
För drygt en vecka sedan fick de båda kvinnorna beskedet. De sades upp med omedelbar verkan på grund av arbetsbrist. Båda har jobbat närmare 30 år på Rydbergs motor i Kalmar.
- Vi hade aldrig kunnat drömma om något annat än att vi hade jobb fram till pensionen. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger Monica Spångberg.
Lagen om anställningsskydd (las) ger ingen hjälp för anställda i sådana här fall, eftersom ägarna och deras familjer står utanför lagen.
- Det är Transportarbetsgivarna som har sytt ihop det här paketet. Det är ogenomträngligt för oss, säger Ingrid Jansson, ombudsman på Sif i Småland.
Ägarfamiljen tog över företaget för åtta månader sedan och gjorde då utfästelser att inga personalförändringar skulle ske. Men strax före jul var tonen annorlunda.
- Jag blev uppringd av en arbetsgivarrepresentant som undrade om en anställd på företaget var medlem i Sif. Det var personen inte och så var det bra med det.
Den 9:e februari blev hon kallad till förhandling om ny organisation och övertalighet. Ägarna hade tittat på framtiden och konstaterat att de har resurser i ett annat bolag, framför allt på den administrativa sidan.
- Det rörde tre befattningar på vårt område och två på Metallsidan, säger Ingrid Jansson.
Eftersom det var fem som skulle sägas upp krävs inte att företaget varslar i god tid till länsarbetsnämnden. I stället avhandlades mbl-förhandlingar och översyn av organisationen på en dag.
- Vi kallades ned efter lunch en måndag utan att ens ha hört talas om uppsägningar, säger Monica Spångberg.
Enligt Ingrid Jansson har Sif gått igenom allt för att hitta en annan lösning, men inte lyckats.
- Moraliskt och etiskt är det fruktansvärt, men ägarna har inte gjort något fel i lagens mening. I dag är las en tillgång för arbetsgivaren i första hand. Definitivt.
Monica Spångberg och Benita Lundgren har nu ett års arbetsfri uppsägningstid, men funderar på att driva det vidare civilt.
- Vi tycker att vi blivit orättvist behandlade. Vi har inte fått en tillstymmelse till hjälp från Sif. De säger att det inte är någon idé att driva det vidare, säger Monica Spångberg.
Ingrid Jansson bekräftar:
- Ingen önskar mer än jag att det inte såg ut så här. Men det finns inget lagrum att åberopa.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.