Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Charkföretag stäms för att ha provocerat fram uppsägning

Chefens trakasserier ledde till att en säljare tvingades att säga upp sig.Nu stämmer Sif charkföretaget G Möller i Arbetsdomstolen och kräver drygt 450 000 kronor i skadestånd.
Publicerad
-Under lång tid har chefen agerat för att successivt bryta ned medlemmen som försökte att leva upp till ökade krav. Till slut var han slutkörd och sade upp sig själv, säger Sifs förbundsjurist Helena Hedlund.
Varje dag ringde chefen vid flera tillfällen för att kontrollera säljaren, som hade 20 års erfarenhet i yrket. Ofta framfördes kritik, klädseln ifrågasattes. När säljaren tillfälligtvis fick ta över ytterligare ett distrikt utlovades extra ersättning med 5 000 kronor per månad. Senare permanentades lösningen, vilket innebar att säljaren skulle täcka landet från kust till kust söder om Uddevalla. Snart uppstod oenighet om när arbetsdagen skulle börja.
Utifrån anställningsavtalet hävdade säljaren att arbetstiden räknades från placeringsorten.
Men arbetsgivaren hävdade att arbetsdagen skulle starta i butik. Vid ett möte tog chefen återigen upp arbetstiden och framförde en lista med krav och förhållningsregler. När det visade sig att säljaren inte hunnit med att besöka en kund drog chefen in den extra ersättningen.
Situationen blev allt mer pressad. När säljaren fick se en mejlutskrift där det framgår att chefen agerat maximalt för att pressa säljaren orkade han inte längre. Han sjukskrev sig, efter en tid sa han upp sig.
- Medlemmen provocerades att säga upp sig själv, säger Helena Hedlund.
Sif hävdar att arbetsgivaren utsatt medlemmen för en kränkande särbehandling och att agerandet strider mot god sed på arbetsmarknaden.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.