Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sanmina försöker smyga bort verksamhet i Bengtsfors

Natten till fredagen ringde telefonen hos Pär Nilsson, Sifklubbens ordförande på Segerström i Bengtsfors. En företagare på orten berättade att han anlitats för att tömma delar av fabriken.
Publicerad
I torsdags avbröts förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare i oenighet på Segerström & Svensson i Bengtsfors. Facken sade nej till att flytta delar av måleriet till Eskilstuna. Senare på kvällen fick facken signaler om att företaget trots det planerade en flytt. Och det redan samma natt.
- Det är rena rama Chicago här. Jag åkte ned till fabriken och media kom hit och fällde upp sina kameror. Det hade blivit för mycket dålig publicitet så flytten blåstes av, säger Pär Nilsson.
Nu har Metall- och Sifklubben upprättat vaktscheman och telefonlistor för att avvärja fler eventuella försök av vd att nattetid forsla bort produkter.
- Den lokala ledningen hade ingen som helst aning om detta. Det är jag nästan säker på. När jag ringde upp för att fråga vad som stod på mötte jag så äkta förvåning så det går inte att spela, säger Pär Nilsson.
De fackliga företrädarna har gått ut och uppmanat sina medlemmar att jobba på så gott de kan för att upprätthålla produktionen.
- Annars har vi inte något att förhandla om, säger Pär Nilsson.
Sifklubben får stöd i förhandlingarna av ombudsmän från Trollhättan. Det första steget blir nu att koppla in en löntagarkonsult som ska se över företagets kalkyler.
I flera års tid har diskussioner om flytt, nedläggning och försäljning pågått på Segerström. Men nu verkar ledningen ha bestämt sig.
- Vi kommer att begära enorma skadestånd. Företaget har konsekvent undanhållit inflytande för de anställda med enda syfte att lägga ned verksamheten. Det är en vd som vi inte har något som helst förtroende för, säger Sifs regionchef i Trollhättan, Thomas Hagman.
Klubben och avdelningen ska nu kontakta Sanminas vd i Kanada, för att visa alternativa siffror och kalkyler.
- Vi ska verka på flera plan. Vi ska som organisation agera principiellt, skapa debatt som leder till förändring. Det här möter vi allt oftare med utländska ägare. Lagen måste skärpas, den är oerhört tandlös när man har att göra med företag som struntar i den, säger Thomas Hagman.
Förhandlingarna om en flytt till Eskilstuna fortsätter under tisdagen och onsdagen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.