Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Tjänstemannaavtalet hjälper företag att strunta i turordning

Paragraf 12 i tjänstemannaavtalet för verkstadsindustrin tvingar facket att förhandla bort personer med långa anställningstider vid uppsägning. Det anser Johan Löfling på Saab i Linköping, som nyligen sade upp 272 personer.
Publicerad
Av de övertaliga var det inte mer än 42 som sades upp för att de var senast anställda. 28 personer fick olika pensionslösningar. Övriga ansågs inte ha den kompetens som företaget måste besitta för att driva verksamheten i framtiden. Och facket hade inte mycket att sätta emot.
- Paragraf 12 gör det lättare för företaget att hänvisa till undantaget i las. De behöver inte anstränga sig för att hitta omplaceringar. Men jag vill inte påstå att vårt företag missbrukat paragrafen, absolut inte. Det är så här det ser ut i dag, säger Sifklubbens ordförande Johan Löfling.
Han har mött mycket ilska, främst från äldre medarbetare som jobbat många år på Saab men som nu funnits övertaliga. Snittåldern på de uppsagda var över 40.
Den omdiskuterade paragraf 12 var en eftergift till arbetsgivarna för att man skulle få omställningsavtalet i hamn. Trygghetsrådet har också trätt in och erbjudit rådgivning och ekonomiskt stöd för de uppsagda på Saab.
Några av de uppsagda har startat ett nätverk med syfte att bearbeta det som hänt och skapa lust och kraft att gå vidare i karriären.
- Det är kanon. Där är vi med och stöttar ekonomiskt. Vi förhandlade oss till pengar från företaget till våra medlemmar, säger Johan Löfling.

LINDA SVENSSON

Fakta:
Paragraf 12, moment 2 lyder: "De lokala parterna skall vid aktualiserad personalinskränkning värdera företagets krav och behov i bemanningshänseende. Om dessa krav inte kan tillgodoses med tillämpning av lag skall fastställandet av turordning ske med avsteg från lagens bestämmelser.
De lokala parterna skall därvid göra ett urval av de tjänstemän som skall sägas upp så att företagets behov av kompetens särskilt beaktas liksom företagets möjligheter att bedriva konkurrenskraftig verksamhet och därmed bereda fortsatt anställning."

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.