Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Saab vill sänka löner

I ett förslag på 25 punkter vill Saabs ledning försämra villkoren för de anställda. Bland annat föreslås sänkt lön och krav på helgövertid.
Publicerad
Saab måste effektivisera ytterligare för att nå lönsamhet. Ledningen presenterar en rad förändringar. Man vill till exempel slopa ersättningen, det vill säga extra lön och kortare arbetstid, som de anställda har för att de gått med på ökad flexibilitet. Dessutom vill företaget att de anställda ska vara skyldiga att arbeta övertid minst tio lördagar per år, förutom den övertid som man vill kunna kräva i anslutning till arbetsdagen.
Läkarintyg från första dagen vid vård av sjukt barn är en annan åtgärd som Saabledningen vill se.
Sifklubbens ordförande Lars Johansson betonar att det är förändringar som kommer att drabba endast ett fåtal sifare som arbetar nära produktionen, men säger samtidigt att de inte kan gå med på försämringar av det här slaget.
- Det har blivit en markant skillnad sedan GM tog över Saab. En försämring skulle jag vilja säga. Det är ett amerikanskt management, mer målfokuserat. Människorna kommer i andra hand.
Tomas Öhberg från Metallklubben har sin åsikt klar:
- De trampar oss i ansiktet. Det värsta är att de vill ge sig på bitar som regleras i lagar och centrala kollektivavtal.
Företaget räknar med att åtgärderna kommer att spara runt 3,6 procent i lönekostnader.
- De är halvt hysteriska skulle jag vilja påstå. De vill vara klara före nyår, antagligen så att de kan ha det här som underlag när avtalsförhandlingarna kör igång. Men det är så stora frågor så jag har svårt att tänka mig att vi kommer överens. Möjligtvis om de kommer fram med andra förslag, säger Tomas Öhberg.
Saabs presschef, Christer Nilsson, vill inte kommentera några detaljer i 25-punktsprogrammet, men medger att det innebär åtstramningar.
- Det är en tuff situation som företaget befinner sig i. Vi måste bli mer konkurrenskraftiga både internt i GM-familjen och externt.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.