Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Dyrt för oorganiserad att ta strid för semesterpengarna

Att kräva arbetsgivaren på semesterersättning när man är uppsagd kan vara svårt. Förmodligen är det lättare att få ut pengarna för dem som är med i facket.
Publicerad
- Den stora nackdelen med att inte vara med i facket är att man inte får hjälp i sådana här situationer, säger Sifs jurist Lars Åström.
Men att gå med i facket när problemet redan uppstått hjälper inte, Sif företräder bara de som varit med i minst tre månader. En medlem kan ta hjälp av klubben eller en ombudsman.
- Om företaget har kollektivavtal kan Sif begära förhandling enligt mbl för att få ut semesterersättningen, säger Sifs ombudsman Hans Ekström.
I det läget är arbetsgivaren skyldig att ta upp förhandlingen inom tio dagar. Kan tvisten inte lösas då kan den drivas till central förhandling och sedan till Arbetsdomstolen. Om företaget saknar kollektivavtal driver Sifs jurister fordran på semesterpengarna via en stämningsansökan till tingsrätten. Anser tingsrätten att arbetsgivaren ska betala ut pengarna utfärdas med domen en så kallad exekutionstitel som kan gå vidare till kronofogden.
Är man inte med i facket kan man anlita en jurist för detta, inte sällan till en kostnad av 2 000 kronor i timmen.
- Att skriva ihop en egen stämningsansökan är inte helt lätt, konstaterar Sifs jurist Lars Åström.
Ett annat alternativ är att ta kontakt med kronofogden direkt för ett betalningsföreläggande. Då gäller det att kunna styrka sin fordran med anställningsbevis, lönebesked med antal uttagna semesterdagar och en uträkning utifrån det.
- Det vanligaste är att arbetsgivaren bestrider betalningsansvaret och då hamnar ändå ärendet hos tingsrätten, säger Lars Åström.
Går företaget i konkurs prioriteras skatteskulder och bankskulder. Outbetalda löner och ersättningar på upptill 100 000 kronor täcks av den statliga lönegarantin.
För att få ut pengar från lönegarantin ska fordran inte vara äldre än tre månader när konkursansökan lämnas in till tingsrätten. Men undantag finns. Fordran kan vara äldre om det finns en pågående tvist eller om ett betalningsföreläggande ligger hos kronofogdemyndigheten. Om man vill få ut pengar som arbetsgivaren håller inne gäller det att man kan styrka sin fordran genom handlingar som anställningsbevis och lönespecifikationer.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.