Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Utsortering av konsulter kan vara mbl-brott

Sedan ledningen för Ki Consulting meddelat att man planerar att starta en ny enhet för de minst lönsamma konsulterna överväger nu facket att stämma arbetsgivaren för brott mot medbestämmandelagen, mbl.
Publicerad
- Vi anser att det handlar om en organisationsförändring och att arbetsgivaren därmed kan ha gjort sig skyldig till ett brott mot förhandlingsskyldigheten i mbl, säger Sifklubbens ordförande Bo Hasselmark.
Ledningen avslöjade sina planer i ett meddelande till personalen i måndags. Där framgår att ledningsgruppen beslutat starta ett projekt till vilket konsulter med låg eller ingen beläggning ska knytas. I förlängningen ska projektet resultera i en ny enhet.
Sifklubben misstänker att de som engageras i projektet får arbetsuppgifter som senare kan klassas som sidoverksamhet varpå enheten skiljs från bolaget. På så vis kan ledningen kringgå turordningsreglerna och göra sig av med oönskad personal.
- Vi har tidigare varit med om att man försökt göra sig av med anställda på ett ojuste sätt. Vid en övertalighetsförhandling slängde man fram en önskelista på dem man ville bli av med. Och det gick inte alls efter kompetens, det handlade exempelvis om äldre som man sa inte gick att omskola. Men vi visste att det kunde vara personer som inte gick så bra ihop med chefen, säger Bo Hasselmark.
Ledningen har nu förnekat att man har några planer på att kringgå turordningsreglerna eller att man brutit mot förhandlingsskyldigheten. Men facket är fortsatt skeptisk.
- Eftersom man tidigare lagt fram sådana här listor så är det klart vi är misstänksamma. Vi vägrar acceptera att man slänger ut folk med lång anställningstid.
Konsulterna på Ki Consulting var tidigare anställda av Telia. När den stora teleoperatören sålde sin IT- och telekomverksamheten till riskkapitalisten Industrikapital för ett par år sedan behöll Telia 49 procent av aktierna och fortsatte ta hjälp av konsulterna. Telia Sonera står i dag för 95 procent av deras uppdrag.
Nu är Ki Consulting i svår ekonomisk kris. En starkt bidragande orsak är att Telia Sonera sänkt priserna med upp till 30 procent. Det innebär att konsulterna i år får 120 miljoner kronor mindre betalt för samma tjänster som tidigare. Efter flera varsel har nu personalen minskats från 1200 till 800 anställda. Nyligen begärde ägarna, och då även Telia Sonera, att personalens löner ska sänkas med upp till tio procent för att bolaget ska överleva.
- Visst sitter vi i en rävsax. Men eftersom vi är så beroende av dom så ska vi inte heller reta upp dom för mycket, svarar Bo Hasselmark på frågan om vad han anser om Telia Soneras agerande.

ANITA TÄPP






Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.