Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

"Otillräckliga insatser för att bekämpa ohälsan"

Som väntat aviserar regeringen krafttag mot ohälsan i det budgetförslag för 2003 som presenterades i dag. Men facken tror inte åtgärderna räcker.
Publicerad
Kostnader för sjukskrivningar och förtidspensioner väntas uppgå till minst 111 miljarder kronor nästa år. Det är en sjättedel av statsbudgeten.
I den förra budgeten presenterade regeringen ett elvapunktsprogram mot ohälsan. Sedan dess har sjukskrivningarna fortsatt raka i höjden.
Regeringens mål är att sjukskrivningsdagarna ska halveras till 2008.
Några av de åtgärder man vill genomföra är:
- att sjuka ska få snabbare behandling genom att mer resurser tillförs
- att alla långtidssjukskrivna ska få en egen kontaktperson på försäkringskassan.
- att det förebyggande arbetsmiljöarbetet stärks genom att man tillför pengar till de regionala skyddsombuden och för utbildning av personal på företagshälsovården.
- att deltidssjukskrivning ska vara utgångspunkten vid sjukskrivning.
- att förtidspensionering ska tidsbegränsas till tre år. Efter det ska det, efter prövning, finnas möjlighet till en förlängning.
Regeringen poängterar att kampen mot ohälsan ska ske i samverkan med arbetsmarknadens parter. Man kommer senare att lägga fram förslag om ändrade regler så att arbetsgivarna, som det heter, "får starkare ekonomiska drivkrafter att ta ansvar för arbetsvillkoren och för förebyggande och rehabiliterande arbete. Man hoppas förslaget ska träda i kraft den första juli nästa år.
I dag la regeringen även fram ett lagförslag som innebär att arbetsgivare med mer än tio anställda ska redovisas medarbetarnas sjukfrånvaro i årsredovisningen. På det viset hoppas regeringen att arbetsgivares intresse för att vidta åtgärder ska öka.
TCO:s ordförande Sture Nordh anser att regeringens planerade åtgärder mot ohälsan är otillräckliga.
- Det krävs ett helhetsgrepp för att långsiktigt minska stressen och öka inflytandet för de anställda över sitt arbete och sin arbetstid. Det saknas i regeringens förslag, säger han i en kommentar.
Även Sifs förbundsekonom Lillemor Gladh är tveksam till budgetförslaget:
- Det är bra att man skärper tonen mot arbetsgivarna vad gäller rehabiliteringsansvaret. Men det är fel att man också skärper tonen mot de sjukskrivna då man bland annat vill att förtidspensioneringar ska omprövas efter tre år. Och det här med att man ska utgå från deltidssjukskrivningar vid sjukskrivningar är svårförståeligt.
- För övrigt så räcker inte de här insatserna för att stoppa utvecklingen. Man måste gå till roten med det onda och då kan regeringen inte göra så mycket. Det man måste jobba med är att arbetsmiljöarbetet tas mer seriöst på arbetsplatserna, säger Lillemor Gladh

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.