Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Cell Network gör nya försök att sänka lönerna

Cell Network drog tillbaka beslutet om kollektiva uppsägningar i förhandlingarna med facken. Nu går i stället företaget ut till varje anställd för att få igenom lönesänkningar.
Publicerad
- I det nya lönesystemet sker en förskjutning från den fasta delen till den rörliga, det är frivilligt. Vi har en fundamental obalans mellan kostnader och vad vi kan debitera kunderna. Om man tackar nej så analyserar vi resultatet. Alternativen är enligt facken nedläggningar eller nedskärningar. Det är steg vi inte vill ta, säger Robert Karlsson, kommunikationschef på Cell Network.
Den rörliga delen, som kan vara både individuell och kollektiv, kommer att utformas lokalt.
- Det är upp till varje medarbetare att fatta beslut utifrån sin situation och plånbok, säger Robert Karlsson.
Sif är kritisk till Cell Networks agerande.
- Cell Network försöker via individuella påtryckningar sänka lönerna, säger Hanna Brandt González Sifs ombudsman för IT-telekom.
Om överenskommelser om sänkta löner träffas kan det vara i strid med kollektivavtalet.
- Individuella lönesänkningar kan innebära avtalsbrott eftersom det bara är de centrala parterna som kan ändra ett kollektivavtal, säger Sifs ombudsman Lis-Marie Fond.
Kollektivavtalet kan ses som en bottenplatta, som utgör ett grundskydd för de anställda.
- Ett individuellt avtal som är sämre än kollektivavtalet är ogiltigt. Kollektivavtalet ska reglera höjningar, då är det inte görligt att göra överenskommelser om sänkningar, säger Hanna Brandt González.
På Cell Network i Malmö betecknas stämningen som balanserad av Sifs ombud Mats Castor.
- Den här lösningen är bättre än den förra. Nu är det individen själv som får agera, det är upp till var och en att acceptera i individuella förhandlingar.
Han tror att man vågar säga nej.
- Rekommendationen till mig själv är att följa Sifs råd och inte gå med på en lönesänkning, säger Mats Castor.
Men vissa kan fortfarande känna hotet om uppsägning.
- Vi vet inte vad som händer i nästa steg. Om det blir för få som accepterar att sänka lönen kanske företaget får hitta en annan strategi, det kan handla om att lägga ned kontor eller varsla, säger Mats Castor.
Lis-Marie Fond menar att det kan vara svårt att veta hur man ska agera som anställd.
- Man kan undra hur stor frivilligheten är eftersom man inte vet vad som händer om man tackar nej, risk finns för uppsägningar. Men systemet är frivilligt och alla har rätt att neka, säger Lis-Marie Fond som råder alla att ta kontakt med Sifavdelningen.
Att man som anställd tackar nej till Cells Networks nya lönemodell är enligt Sif inget skäl för uppsägning.
- Vi kommer aldrig att acceptera att man ska bli uppsagd utifrån att man tackat nej. Om Cell Network skulle hamna i en ny situation med personalneddragningar kommer uppsägningar ske utifrån lag och avtal där hänsyn tas till anställningstid och kompetens, säger Hanna Brandt González.

CHRISTINA SWAHN







Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.