Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Facken vill stoppa lönesänkningar på Cell Network

Cell Network säger upp drygt 600 anställda på ett 10-tal orter i Sverige. Samtliga erbjuds ny anställning med lägre lön. Facken hävdar att det är olagligt och har begärt central förhandling.
Publicerad
I fredags kallade Cell Network fackförbunden Sif, Jusek och CF till förhandlingar.
- De ville ha förhandlingar om en lönesänkning på 15 procent. När vi sa nej meddelade företaget att de skulle säga upp de anställda och erbjuda återanställning, säger Sifs ombudsman Lis-Marie Fond.
Förhandlingarna avslutades i oenighet och facken begär nu central förhandling.
- Uppsägningen är olaglig, den strider mot kollektivavtalet. Det finns inte saklig grund för uppsägning, säger Lis-Marie Fond
På fredagseftermiddagen kallades de 600 anställda vid Cell Network till obligatoriska informationsmöten.
- Uppsägningarna ska delas ut på onsdag samtidigt som de nya anställningsavtalen, berättar Mats Castor, Sifs ombud på Cell Network i Malmö.
Att det blir på onsdag är dock inte säkert.
- Företaget måste avvakta förhandlingen innan de går ut med uppsägningar, säger Lis-Marie Fond och råder alla som inte accepterar att kontakta Sifs förbundsavdelningar.
Facken kan gå vidare med skadeståndskrav till AD.
Cell Network har för avsikt att sänka den fasta delen av lönen med 15 procent för konsulter, 20 procent för koncernledningen och 30 procent för vd. Många av de anställda har redan bonus och nu ska den rörliga delen utökas.
- Om det går bra för företaget ska de anställda ha högre löner än i dag. Den rörliga delen av lönen kommer att utarbetas efter lokala förutsättningar, säger Robert Karlsson, kommunikationschef på Cell Network.
Han uppskattar att genomsnittslönen för en konsult i dag är cirka 31 000 kronor. Vid den nya anställningen får alla tillgodoräkna sig sin anställningstid, semester och behålla sina förmåner.
- Vi gör detta för att behålla de anställda Alternativet är att säga upp ett par hundra. Lönekostnaderna har ökat 20-25 procent de senaste åren, timdebiteringen 0-5 procent, säger Robert Karlsson.
Ombudsman David Holmberg på Sif Syd anser att Cell Network agerar kortsiktigt.
- Gör man så här tappar man kärnkompetens. Förmodligen har man lönsamhetsproblem, då är det bättre att ta den diskussionen, säger han.
Han förhandlar redan med företaget om uteblivna löneökningar.
- De har inte följt kollektivavtalet utan bara gett vissa löneökningar. De har inte satt av tre procent av lönesumman till potten och alla har inte fått den individuella lönegarantin på 325 kronor, säger David Holmberg.
Sedan 2001 har Cell Network dragit ned från 2 500 till 600 anställda.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.