Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Fick inte tjänsten trots förtur

Trots att Bertil Sundin hade företrädesrätt av Grums kommun fick han inte tjänsten som turistbyråassistent. När Sif krävde skadestånd sa kommunen nej, nu övervägs rättslig prövning.
Publicerad
Under drygt ett halvår byggde Bertil Sundin upp turistbyråverksamheten i Grums. När projektanställningen löpte ut vid årsskiftet fick han intyg på sin företrädesrätt, trots att han inte arbetat så länge som lagen föreskriver.
När tjänsten som turistbyråassistent sedan annonserades ut sökte han den. Men kommunen valde en annan sökande.
- Först fick jag löfte om tjänsten. Men när ansökningstiden gått ut var jag inte längre aktuell. Jag ansågs inte vara kvalificerad, säger Bertil Sundin.
Bara några månader tidigare hade Bertil Sundin arbetat på turistbyrån.
- Den nya tjänsten är en något enklare tjänst, att bygga upp en verksamhet kräver större kvalifikationer än att vara assistent. Han hade fått ett utmärkt betyg och kommunen hade gett honom företrädesrätt, säger Bertil Nilsson, regionchef, Sif Värmland.
Han hävdar att företrädesrätten väger tungt.
- Bertil Sundin behöver inte jämföras med andra, eftersom han har företrädesrätt, säger Bertil Nilsson.
Sven Andersson, personalchef hos Grums kommun, har en annan uppfattning.
- Han fick av misstag erbjudandet om företrädesrätt. För att den ska gälla krävs tillräckliga kvalifikationer, det har han inte. Under sin tid på turistbyrån uppvisade han prov på dåligt omdöme, han är inte kompetent för tjänsten, säger Sven Andersson.
Sedan tolv år är Bertil Sundin aktiv oppositionspolitiker och företräder Grums Medborgarparti i en kommun där socialdemokraterna av tradition har en stark ställning.
- Jag nekas jobbet eftersom de inte vill ha in någon som tycker annorlunda. Grums kommun anställer bara partitrogna, säger Bertil Sundin.
Att det finns politiska skäl till att Bertil Sundin inte fick jobbet förnekas av kommunens personalchef Sven Andersson.
- Han hade samma politiska ställning i fjol när han hade tjänsten. Men det är hans sätt att sköta tjänsten som ligger till grund för tillsättningen. Vi har fått klagomål på att han har svårt att skilja på sin roll som politiker och tjänsteman, säger Sven Andersson.
Kommunalrådet Rune Strömberg (s) hävdar att Bertil Sundins politiska engagemang inte har någon betydelse.
- Vi jobbar inte på det sättet. Tillsättning av sådana här tjänster är inte uppe på politisk nivå, säger Rune Strömberg.
När Bertil Sundin inte fick tjänsten krävde Sif ett skadestånd på 40 000 kronor, för den ideella och ekonomiska skadan. Något som en majoritet i kommunstyrelsen avslog.
Ledamöterna från Centerpartiet och Moderaterna reserverade sig mot beslutet.
- Jag tycker att han hade rätt till den här tjänsten. Frågan är inflammerad, både personligt och partipolitiskt, säger Judith Kisch som representerar Moderaterna.
Nu övervägs om ärendet ska drivas vidare som civilmål i domstol.

CHRISTINA SWAHN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.