- Min uppfattning är att beslutet bör ändras. Om det kvarstår så är det inte mycket till skydd som lagen om lönegaranti ger, säger Helena Hedlund, jurist på Sif.
I oktober fick de anställda på företaget inte någon lön eftersom den man som iklätt sig rollen som vd var försvunnen. Av Sif fick Sigrid Ahl, projektledare på bolaget, rådet att jobba på som vanligt.
- Det kändes som vår skyldighet att se till så det fanns något att bygga vidare på när vår chef kom tillbaka. Dessutom ville ingen sluta självmant och förlora 45 dagars A-kassa. Ju längre tiden gick, ju svårare var det att hålla modet uppe och många mådde dåligt. Till slut ordnade försäkringskassan en samtalsterapeut.
I mitten av november kom vd:n tillbaka och sade upp all personal. Tanken slog aldrig de anställda på call-centret att det inte fanns någon registrerad styrelse.
- Väljer styrelsen att hoppa av så kan inte de anställda påverka det, säger Helena Hedlund.
Sigrid Ahl sammanfattar beslutet om att ingen lönegaranti betalas ut med ett ord - orättvist.
Personalen känner sig svikna eftersom de ställde upp för företaget och följde fackets råd. Många har haft svårt att klara sig ekonomiskt och vissa tvingas ta lån.
- Lönegarantins syfte är att personal inte ska hamna i kläm. En förändring måste ske så att inte det här kryphålet i lagen börjar användas systematiskt av oärliga arbetsgivare.
Nyligen så behandlades ett liknande ärende i Stockholms tingsrätt. I det fallet försattes bolaget i konkurs.
ALESSIA WISTÉN