Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Företag kommer undan turordningen

Mikael Engström erbjöds omplacering och halverad lön. När han tackade nej kunde Cap Gemini helt lagligt kringgå anställningsskyddet och få honom uppsagd.
Publicerad
Cap Gemini behövde skära ned kostnaderna på flera håll i Sverige. I Stockholm har uppsägningarna lett till att Sif går till Arbetsdomstolen. Även i Göteborg, där Mikael Engström jobbade, försökte man förmå flera anställda att sluta. De skulle få sex månadslöner i stället för fyra om de sade upp sig själva.
De flesta nappade på erbjudandet, men inte Mikael Engström.
- Jag tyckte att det var värt två månadslöner att pröva hur långt företaget får gå, eftersom de bar sig illa åt och inte följde turordningen.
Sif skulle företräda honom i förhandlingarna. Men i stället för att bli uppsagd blev han erbjuden en annan, mindre kvalificerad tjänst med bara hälften så mycket betalt. Mikael avböjde och företaget klarade sig undan turordningsbrott.
- Jag ville testa om det är värt att vara med i facket. Räcker inte lagen till för att täcka våra behov?
Gudrun Johansson, ombudsman på Sifs avdelning i Göteborg, skötte förhandlingarna.
- I och med att de erbjöd en omplacering föll våra möjligheter att få ett skadestånd. Vi har inget befattningsskydd, företaget kan erbjuda en lägre tjänst. Det är bara om lönen inte stämmer med arbetsinnehållet som vi kan agera. Lagen står mest på företagets sida, vi kan bara hoppa på småsaker, säger hon.
Däremot har Sif nått en förlikning med Cap Gemini när det gäller brott mot förhandlingsskyldigheten. Företaget lät bli att förhandla med facket före verkställandet av uppsägningar. För det får de nu betala ett skadestånd till Sif.
- Jag funderar över om Sif har något slags ansvar när det gäller att
informera sina medlemmar om hur enkelt det är för en arbetsgivare att frångå
turordningsregeln. Borde Sif informerat mig om detta eller skall jag
skylla mig själv som inte tog reda på allting själv?, säger Mikael Engström.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.