Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Besiktningsman blev av med körkort och jobb

En vårdslös färd i trafiken gjorde att besiktningsmannen blev av med körkortet. Utan det kunde han inte göra sitt jobb och blev uppsagd.
Lina Björk Publicerad
Ett körkort i en plånbok
En av besiktningsmannens arbetsuppgifter var att provköra bilar. Det kunde han inte efter att hans körkort blev återkallat. TT/Erik Simander

Besiktningsingenjören jobbade med att registrera och kontrollera importerade och ombyggda fordon. I oktober 2021 dömdes han för olovlig körning och vårdslöshet i trafiken, efter att han kört mot rött ljus och i hög fart passerat oskyddade vägarbetare. Han vägrade också att stanna på en polismans tecken. Färden avslutades på ett torg för fotgängare och mannen fick efter händelsen körkortet indraget i 30 månader. 

Kunde inte provköra bilar

Att inte ha något körkort blev ett bekymmer på jobbet då en av hans arbetsuppgifter var att provköra bilar. Han sjukskrev sig men sades sedan upp av bilbesiktningsföretaget på grund av personliga skäl. Unionen valde att stämma arbetsgivaren i domstol och menade att mannen haft rätt till sjuklön under sin sjukskrivning. Det ville inte företaget betala eftersom de hävdade att besiktningsmannen inte stått till förfogande för jobb, det fanns inga arbetsuppgifter som han kunnat utföra. Och nu har domstolen gett arbetsgivaren rätt. 

Arbetsdomstolen slår fast att besiktningsmannen inte kunde utföra några arbetsuppgifter för bolaget och att hans inkomstbortfall därför inte ska ersättas med sjuklön. Unionen tvingas därmed betala hela rättegångskostnaden på 150 000 kronor.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Får jag vabba mitt sjuka husdjur?

Får man vabba med djur? Finns vård av hund? Eller vård av katt? Har man rätt att vara ledig för att ta hunden till veterinären? Här är allt du behöver veta om att vabba med djur.
David Österberg Publicerad 16 januari 2025, kl 06:01
Vabba med djur - får man det? En trött hund ligger i en soffa.
Kan man vabba med djur? Är det tillåtet att ta ledigt för att vårda ditt sjuka husdjur och vad säger lagen om 'vård av djur'. Vilka regler finns kring att stanna hemma med sjuka husdjur och vad säger Försäkringskassan? Foto: Colourbox.

När barnen är sjuka är det tillåtet att stanna hemma och ta hand om dem. Det kallas vård av barn, vab. Då får du ersättning från Försäkringskassan i stället för lön. Men hur ska man göra när katten, hunden eller kaninen plötsligt blir jättesjuk?

En sak är i alla fall säker: vård av djur, ”vad”, finns inte i socialförsäkringen. Det betyder att du inte kan få ersättning från Försäkringskassan för att stanna hemma och ta hand om ditt sjuka djur.

Inte tillåtet att sjukskriva sig

Det är inte heller tillåtet att sjukskriva sig själv för att hålla koll på sin hund med diarré eller kanin med klåda. Ändå förekommer det att folk gör just det. Enligt en undersökning från företaget Animail (numera Vetzoo) svarar sex av tio husdjursägare att de sjukskrivit sig eller stannat hemma från jobbet för att ta hand om ett krassligt djur.

I vissa fall kan det dock vara befogat med en sjukskrivning. Om ditt djurs sjukdom orsakar dig psykisk ohälsa – såsom ångest, stress eller depression – som gör att du inte kan jobba kan det vara tillåtet att stanna hemma med sjukpenning.

Ljuger för sina arbetsgivare

Enligt en undersökning som Hedvig Djurförsäkring gjort tycker sex av tio djurägare att Försäkringskassan borde ersätta vård av husdjur, på samma sätt som vård av barn.

– Det är såklart jätteviktigt att som djurägare känna att det finns en ekonomisk trygghet vid oväntade händelser, men minst lika viktigt är att man har möjligheten att ge sitt husdjur den tid och omsorg som behövs – till exempel genom att kunna vara hemma med sitt sjuka djur med hjälp av djur-vabb, säger Fia Ramström, ansvarig för skadereglering för djur på Hedvig, i en kommentar.

Undersökningen visar också att fler än fyra av tio djurägare någon gång varit hemma med ett sjukt djur – och ljugit för sina arbetsgivare om varför de varit borta från jobbet.

Fia Ramström efterlyser mer förstående arbetsgivare.

– Det behövs en större förståelse och mer flexibla lösningar för att stötta djurägare genom livets alla skeenden, säger hon.