Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Sparkad efter växtdöd - får 200 000 i skadestånd

När odlingsföretaget fick fel på kylanläggningen fick en anställd skulden för att växterna dog. Nu får han 200 000 kronor i skadestånd sedan Unionen drivit hans fall i tingsrätten.
Lina Björk Publicerad
hydroponisk odling
Växter dog – och en tekniker fick skulden. Nu får han 200 000 kr i skadestånd efter att Unionen stämt arbetsgivaren. Foto: TT/Johan Nilsson

Det var förra sommaren som flera kylanläggningar gick sönder på arbetsplatsen, som sysslar med hydroponisk odling, alltså odling i vatten och näring. Som Kollega tidigare rapporterat så slog en tekniker larm till ledningen, men fick inget svar. I stället valde de att gå på semester. 

När ledningen kom tillbaka från ledigheten hade i stort sett alla växter dött. Teknikern som hade varnat för problemet blev avskedad på dagen och fick skulden för den förstörda odlingen. Unionen valde då att stämma företaget i tingsrätten och begärde 200 000 kronor i skadestånd för brott mot las och utebliven lön.

Nu har tingsrätten gått på Unionens linje och dömer företaget, som verkar i södra Sverige, till skadestånd på 200 000 kronor till medlemmen, samt utebliven lön. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Sades upp via WhatsApp

Redovisningskonsulten sades upp via chattjänsten WhatsApp. Arbetsgivarens motivering: ”Du känns disträ och ofokuserad på arbetet”.
Lina Björk Publicerad 3 februari 2025, kl 06:00
En grön app
Kvinnan fick ett meddelande på chattjänsten WhatsApp med rubriken uppsägning. Foto: Magnus Lejhall/TT

Kvinnan praktiserade i sex månader på finansbolaget innan hon skrev på ett anställningskontrakt för en fast tjänst i mars förra året. Men efter sommaren fick hon ett meddelande i chattjänsten WhatsApp med rubriken uppsägning. 

I meddelandet skrev arbetsgivaren att hon skulle sägas upp med omedelbar verkan. Orsakerna var enligt bolaget flera: hon hade kommit sent till jobbet, inte meddelat sin frånvaro i förväg och verkat disträ och ofokuserad. 


Arbetsgivaren kom inte till förhandling

En uppsägning ska lämnas personligen till den som sägs upp. Går inte det, ska det helst lämnas med rekommenderat brev. Att säga upp någon via en chatt strider mot reglerna i lagen om anställningsskydd, enligt den stämningsansökan som Unionen lämnat till tingsrätten. Men det stannar inte där. Arbetsgivaren ska varsla om uppsägningen innan den görs, vilket arbetsgivaren struntade i. De kvittade dessutom hela hennes sista lön. 

Tvisten kunde inte redas ut då finansbolaget aldrig kom till den förhandling som Unionen kallade till. Förbundet lämnade därför in en stämningsansökan och begär sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd, kvittningslagen och medbestämmandelagen.