Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Klarnakonflikten växer – Unionen utökar strejkvarsel

Unionen ökar trycket på Klarna. Nu varslar förbundet om sympatiåtgärder på två företag som utför arbete åt betalföretaget. Arbetsgivarorganisationen Almega är kritiskt och anser att Unionens agerande hotar svenska modellen.
Ola Rennstam Publicerad
Klarnas app och Unionens logga.
Unionen utökar sitt strejkvarsel mot Klarna och två företag som jobbar med Klarnas kundtjänst. Foto: Oscar Olsson/TT, Janerik Henriksson/TT

Nu utökas Klarnakonflikten. Unionen varslade på torsdagen om sympatiåtgärder på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag, två företag som hanterar en stor del av Klarnas kundtjänst. Klarna har under hösten outsourcat sin tidigare kundtjänstpersonal till Foundever. Unionens sympatitågärd innebär arbetsnedläggning och blockad på de båda bolagen.

– Klarna har på ett aggressivt sätt försökt underminera styrkan i Unionens varsel. De har krävt att alla anställda ska uppge om de tänker strejka eller inte. De har även erbjudit anställda viss kompensation för förlorad inkomstförsäkring vid en uteslutning på grund av strejkbryteri eller om medlemmen självmant väljer att gå ur facket. Det är allvarligt och något vi inte kan acceptera, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett pressmeddelande.

Unionen anser att Klarna inte heller visat några seriösa tecken på att lyssna till medarbetarnas önskan om ett kollektivavtal.

– För att skapa tryck i kravet på kollektivavtal för Unionens medlemmar varslar vi nu om sympatiåtgärder. Medarbetarna på Klarna är värda kollektivavtal och det är hög tid att Klarna tar ansvar som seriösa arbetsgivare och står upp för den svenska modellen, säger Martin Wästfelt.

Almega: "Upprörande"

Varslet får arbetsgivarorganisationen Almega att reagera och menar att sympativarsel hotar svenska modellen.

Stefan Koskinen
Stefan Koskinen

– Det är upprörande att företag som just tecknat kollektivavtal med lönehöjningar och som därmed omfattas av fredsplikten – en bärande del i den svenska modellen – ska drabbas av konfliktvarsel, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör i Almega Tjänsteföretagen, i ett pressmeddelande.

– Att företag som tecknar och står upp för kollektivavtal straffas på grund av en konflikt som överhuvudtaget inte berör dem är helt orimligt. Med detta sympativarsel riskerar Unionen att försvaga viljan att teckna kollektivavtal och därmed hela den svenska modellen.  

Unionens sympatistrejk på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag träder i kraft tisdag 14 november kl. 00.00. Den sedan tidigare varslade strejken på Klarna träder i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Sju saker du behöver veta vid strejk

Måste jag avbryta min semester för att vara med och strejka? Här är några bra regler att hålla koll på vid konflikt – och vad som händer om du inte följer dem.
Lina Björk Publicerad 14 april 2025, kl 06:00
en penna som skriver ett kryss i en ruta
Om din arbetsplats skulle bli uttagen i strejk finns det några viktiga punkter att hålla reda på. Exempelvis att kontinuerligt informera de anställda om vad som händer. Foto: Colourbox

1. Måste jag strejka? 

Ja, om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt, så är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar kan du uteslutas på grund av strejkbryteri. 

2. Får jag lön trots att jag strejkar? 

Du får inte lön av din arbetsgivare under tiden du strejkar. Men Unionen har en strejkkassa och du har rätt till full ersättning för den lön du förlorar under tiden strejken pågår. 

3. Vad förväntas jag göra om jag inte är medlem i facket? 

Om du är oorganiserad har du ingen skyldighet att strejka utan kan arbeta som vanligt. Men du kan välja att delta i strejken om du vill, utan att drabbas av repressalier från arbetsgivaren. Deltar du i strejken och inte är med i facket får du dock varken lön från arbetsgivaren eller konfliktersättning från facket. Du kan bli medlem i facket under varseltiden ända fram till att konflikten bryter ut, och då kan du få ersättning. 

4. Vem ska organisera strejken på plats? 

Det är fackförbundets förtroendevalda och medlemmar som genomför strejken och det är fackklubbens uppdrag att organisera konfliktarbetet på plats. Det kan handla om att ha medlemsmöten, dela ut information eller ha kontakt med fackets regionala kontor. 

5. Kan jag gå hem och vara ledig vid en strejk?

Nej, i och med att ditt fackförbund står för ersättningen vid en strejk förväntas du också vara tillgänglig för uppgifter som kan bli aktuella, till exempel att stå strejkvakt. 

6. Måste jag bryta min semester för att vara med och strejka? 

Nej, redan beviljad semester behöver inte avbrytas. 

7. Jag är chef, ska jag vara med och strejka? 

Ja, som chef och medlem berörs du på samma sätt som alla andra om det skulle bli ett strejkvarsel på din arbetsplats. 

Källa: Unionen, Svenskt Näringsliv.