Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Fler polisanmäls för fusk med a-kassan

Förra året polisanmälde Unionens a-kassa 311 personer för bidragsbrott. De senaste åren har antalet anmälningar ökat kraftigt.
– Vi har en starkare kontroll nu jämfört med tidigare, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.
David Österberg Publicerad
Uniformerad polis vid ett skrivbord med dator. Läser en lagbok.
Förra året polisanmälde Unionens a-kassa 311 personer för bidragsbrott. De senaste åren har antalet anmälningar ökat kraftigt. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Varje år betalar Unionens a-kassa ut flera miljarder kronor i a-kassa. De allra flesta som får ersättning har rätt till den, men a-kassan gör också felaktiga utbetalningar. De beror ofta på misstag, okunskap eller på att det är svårt för arbetslösa att redovisa korrekt. Om a-kassan anser att en person fått pengar felaktigt kräver a-kassan att pengarna betalas tillbaka.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, var de upptäckta felaktigt utbetalda ersättningarna från Sveriges a-kassor 208 miljoner kronor mellan januari och november förra året. Unionens a-kassa stod för 33 miljoner kronor av dem.

A-kassan polisanmäler brott

Det händer också att personer fuskar medvetet. Det handlar till exempel om personer som påstår att de är arbetslösa trots att de jobbar, är föräldralediga eller studerar. I sådana fall gör a-kassan en polisanmälan för bidragsbrott. De senaste åren har antalet polisanmälningar ökat kraftigt (se faktaruta).

– Vi har en starkare kontroll nu jämfört med tidigare och får fler underrättelser från andra myndigheter, exempelvis Skatteverket. Vi har också blivit säkrare och mer träffsäkra i våra bedömningar, vilket bland annat visar sig när ärendena går till domstol, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Vad beror de felaktiga utbetalningarna på?

– En anledning är att arbetslöshetsförsäkringen är så komplicerad att det är svårt att lämna rätt uppgifter. På så sätt kan man säga att försäkringen föder fusk. Nu finns ett förslag till ett nytt regelverk baserat på inkomst i stället för arbetad tid och det kommer underlätta mycket. Vi kan också se att människor upplever att de måste rapportera fel för att få ekonomin att gå ihop. När man får ett jobb finns ofta ett glapp innan man får sin första lön och det förekommer att folk fuskar med tidrapporteringen för att kunna betala hyran.

"Svårt att fuska"

2016 gjorde Unionens a-kassa 84 polisanmälningar. Förra året polisanmäldes 311 personer. Det är visserligen en minskning jämfört med 2021, men då var också antalet ersättningstagare betydligt fler (60 000 mot förra årets 40 000).

Antalet polisanmälningar i förhållande till antalet ersättningstagare är dock få.

– Vår kontroll är så pass bra att det är svårt att fuska till sig ersättning, säger Harald Petersson.

Antalet polisanmälningar om bidragsbrott

2016: 84

2017: 145

2018: 150

2019: 207

2020: 243     

2021: 321     

2022: 311

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Ny lag ger kortare a-kassa för föräldrar

Den som har barn under 18 år får färre dagar med a-kassa med de nya reglerna, jämfört med dagens regler. Det är fel, tycker fackförbundet Unionen.
David Österberg Publicerad 21 maj 2025, kl 09:30
Mamma och barn går i en trappa
Den som har barn under 18 år får färre ersättningsdagar från a-kassan den 1 oktober, jämfört med dagens a-kassa. Martina Holmberg / TT

I dag kan den som är arbetslös som mest få 300 ersättningsdagar från a-kassan. Det motsvarar ungefär 14 månaders arbetslöshet. Men den som är förälder till ett barn under 18 år kan få ytterligare 150 ersättningsdagar. Tanken är att visa extra hänsyn till den arbetssökandes barn och övrig familj.

Från 1 oktober gäller en ny arbetslöshetsförsäkring. I den försvinner de extra 150 dagarna. Som mest kan man alltså få 300 ersättningsdagar, oavsett om man har barn eller inte.

I utredningen som ligger till grund för den nya a-kassan motiveras förändringen med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Om föräldrar får 450 ersättningsdagar riskerar det att förlänga deras arbetslöshet, enligt utredningen.

Utredaren anser dessutom att det är fel att en förälder kan få extra ersättningsdagar oavsett om personen har vårdnaden om barnet eller inte.

Fackförbund kritiska till förändringen

Tidningen Arbetet har frågat Akademikerförbundet SSR vad de tycker om förändringen.

– Sverige har skrivit under barnkonventionen. Men det här kommer att drabba barnen direkt, barnfattigdomen riskerar att öka när föräldrarnas a-kassa tar slut, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR, till Arbetet.

Även Unionen är kritiskt. I en skriftlig kommentar till Kollega skriver pressekreterare Torbjörn Granrot att ”Unionen är kritiskt till att möjligheten till förlängning av ersättningsperioden har tagits bort för föräldrar, särskilt då ersättningsperioderna samtidigt har gjorts kortare för många.”