Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

100 i Sverige berörs av varsel på Spotify

På måndagen inledde Spotify samtal med de hundra anställda i Sverige som berörs av varslet. På tisdagen bildades företagets första fackklubb och uppslutningen var enorm.
Johanna Rovira Publicerad
Bild från gatan på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Skyltfönster med Spotifys namn och logotyp.
I Sverige berörs cirka hundra personer av Spotifys neddragningar. Knappt hälften är medlemmar i Unionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Techbranschen har alltid varit en hård nöt att knäcka för Unionen. De anställda har varit nöjda med sina villkor och inte velat höra talas om vare sig medlemskap eller kollektivavtal. Men i slutet på förra året ändrades detta.

– Sedan november, december har det varit ett stort engagemang bland medlemmar vid Spotify. De senaste dagarna har medlemmarna där forsat in till Unionen, säger Björn Larm, gruppchef på Unionen Stockholm.

Under ett första digitalt medlemsmöte förra veckan deltog 50 personer och ett klubbildningsmöte bokades in.

100 berörs i Sverige

I måndags kom så beskedet att streamingföretaget Spotify skulle skära ner på kostnader och minska personalstyrkan på 9 800 personer med sex procent. I Sverige berörs cirka hundra personer varav knappt hälften är medlemmar i Unionen.

Björn Larm.

  Många går med nu när det sker stora neddragningar, men också på grund av sättet neddragningarna görs på – att de går ut med riktade erbjudanden till anställda utan att först ha informerat eller förhandlat med facket skapar oro bland personalen, säger Björn Larm.

På tisdagen hölls det sedan tidigare inplanerade klubbildningsmötet och engagemanget var högre än vad Björn Larm kunnat föreställa sig

 Det kom 128 medlemmar och det var kanske det mest välbesökta klubbildningsmötet i Unionens historia, säger han.

Tio personer i klubbstyrelsen

Förbundet hade hoppats på att bilda klubb och hade som mål att välja åtminstone fem ledamöter till styrelsen, för att kunna fylla på med fler senare. Tack vare det stora intresset slutade det i stället med att tio personer valdes in i den nya klubbstyrelsen i Spotify Workers Unionen, som klubben heter.

 Jag är imponerad över hur sakligt och sansat medlemmarna kunde hantera ett digitalt stormöte i en så pressad situation. Mina medarbetares lugn i sammanhanget var också en bidragande orsak till framgången, säger Björn Larm, som fått påstötningar från flera både svenska och internationella fackförbund angående Spotify.

– Jobbar man på Spotify och är berörd av varslet kan man antingen höra av sig till Unionens rådgivning eller till den nybildade klubben, säger Björn Larm. 

Kollega har sökt Spotify för en kommentar. 

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Varsel och uppsägning – tänk på det här

Det uppstår många känslor på en arbetsplats vid personalnedskärningar. Som chef finns det mycket du kan göra för att hjälpa oroliga och ledsna medarbetare.
Lina Björk Publicerad 30 april 2025, kl 06:00
två händer fångar en fallande man
Att bli uppsagd kan kännas som att falla fritt. Då är det viktigt att en chef kan fånga upp frågor och oro. Illustration: Anna Skoog

Att sägas upp från sitt jobb kan ibland liknas vid en skilsmässa. Anställda kan ha jobbat i många år, fått vänner för livet och känner arbetsplatsen utan och innan. När företaget ”gör slut” är det inte konstigt att känna ledsamhet, vilsenhet och oro.

– Det behövs helt enkelt någon som fångar upp dig när du faller och där har chefen ett viktigt ansvar, säger Marianne Rozman, ombudsman på Unionen.

Men vi backar några steg. För ett varsel behöver inte nödvändigtvis betyda uppsägning. Det är en förvarning om att det råder arbetsbrist.

Om arbetsgivaren planerar att säga upp fler än fem anställda måste de enligt lag varsla Arbetsförmedlingen om det. Det finns också ett krav om att förhandla med facket innan några beslut om uppsägningar fattas.

 

Viktigt att tänka på hur du informerar

Stora företag har ofta fackklubbar på plats, men finns det inte förtroendevalda är det Unionens regionala ombudsmän som förhandlar. Eftersom förbundet också har chefsmedlemmar får även de stöttning under processen.

Det första steget i en förhandlingsprocess är att arbetsgivare och arbetstagarpart tillsammans gör en kommunikations- och tidsplan. Särskilt i oroliga tider är det viktigt hur, när, var och av vem de anställda får information.

Så hur ska chefen ge det tunga beskedet? Marianne Rozman tipsar om att först berätta för dem vars tjänster är direkt berörda, och därefter för hela arbetsgruppen. Välj samtal i stället för mejl och var öppen för frågor när du ger informationen, även om du inte har alla svar.

Marianne Rozman
Foto: Peter Knutsson

– Ofta tar det tid för den här typen av besked att sjunka in. Därför är det ingen bra idé att ge sådan information på en fredag och sedan ta helg. Eller att som chef resa bort efter beskedet. Dörren måste stå öppen för frågor.

De anställda kommer att fortsätta prata efter att du som chef har lämnat rummet. Att vara tydlig och rak är därför också en viktig pusselbit, menar Marianne Rozman. För att minska missförstånd och ryktesspridning.

– Ibland pratar vi svepande för att vara snälla, men det kan få motsatt effekt i en uppsägningssituation. Som chef är det bättre att säga: ”Nu är vi tio och vi ska bli åtta på grund av arbetsbrist.” Annars skapas fler frågetecken än svar.

 

Okej att älta ett tag

En risk med dålig kommunikation är också att de medarbetare som blir kvar efter att uppsägningarna genomförts blir missnöjda, oroliga och i slutändan säger upp sig. Att ta hand om gruppen som blir kvar är därför också viktigt.

Som chef får du stå ut med att medarbetarna kan bli lite ineffektiva ett tag, ältar och är ledsna.

– Ett sätt att undvika för mycket ältande är att ha möten för att ventilera de frågor som kommer upp, säger Marianne Rozman.

Att ge tråkiga besked påverkar förstås även dig som chef. Medarbetarna blir arga, ledsna och oroliga och som chef är det lätt att bli en bägare för all frustration. Att skilja på jobb och person blir därför viktigt, menar Marianne Rozman. Liksom att slussa vidare till andra som kan hjälpa, för att inte stå med hela bördan själv.

– I detta läge är det inte meningen att chefen ska vara psykolog och bästa kompis. Chefen måste vara chef och ledare. Behövs samtalsstöd finns till exempel företagshälsovården.

Vad är viktigast att ha med sig som chef vid arbetsbrist?

– Var ödmjuk, lyhörd och tydlig. Det besked du ger kan ha diskuterats av ledningen under lång tid, men vara helt ny information för de anställda. Ge medarbetarna tid och låt informationen sjunka in, säger Marianne Rozman. 

Chefens checklista vid varsel om uppsägning

Inför förhandling

  • Vid arbetsbrist ska alla berörda fackförbund kallas till förhandling.
     
  • Om arbetsgivaren planerar att säga upp fler än fem anställda ska Arbetsförmedlingen varslas.
     
  • Undersök om det finns möjlighet till omplacering.
     
  • Uppsägning ska (med vissa undantag) ske genom turordningen ”först in, sist ut”.
     
  • Undvik att lämna besked om en kommande förändring en fredag eller inför en ledighet.
     
  • Var på plats för följdfrågor.

Efter förhandling

  • Vid en uppsägning ska du som närmaste chef lämna besked både skriftligt och muntligt.
     
  • Du ska också utfärda arbetsgivarintyg och anmäla till den omställningsorganisation, exempelvis TRR, som företaget har avtal med.