Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Dokusåpadeltagare fick rätt mot Försäkringskassan

Att posta inlägg på Instagram och andra sociala medier är inget jobb. Det slår kammarrätten i Göteborg fast sedan en före detta dokusåpadeltagare överklagat Försäkringskassans krav på att få tillbaka sjukpenning.
Johanna Rovira Publicerad
Försäkringskassans skylt till vänster. Instagramflöde på mobil till höger.
Att göra reklaminslag på sociala medier för skönhetsbehandlingar var, enligt Försäkringskassan, bevis för att kvinnan åtminstone var så pass frisk att hon kunde jobba 25 procent. Men kammarrätten håller inte med. Foto: Johan Nilsson/TT, Shutterstock

Är man beviljad sjukpenning får man inte ha fritidsaktiviteter som kan jämställas med arbete. Att göra reklaminslag på sociala medier för skönhetsbehandlingar menade Försäkringskassan är bevis för att man åtminstone är så pass friskt att man kan jobba 25 procent.

Försäkringskassan, som efter ”en intern impuls” börjat kollat in en sjukskriven före detta dokusåpadeltagares aktiviteter på sociala medier, återkrävde henne därför på drygt 70 000 kronor.

Falsk fasad

Kvinnan överklagade beslutet och menade att hon var helt under isen, knappt kunde ta sig ur sängen och att Instagraminläggen enbart var till för att hålla skenet uppe. Reklaminslagen för hennes systers skönhetssalong var ett sätt för henne att må lite bättre – ”en kick för att få känna sig som kändis, modell eller skådespelare en stund”. Systern skötte för övrig de flesta av uppdateringarna som tog max 20 minuter i veckan att göra, försvarade sig kvinnan.

Förvaltningsrätten i Malmö köpte inte kvinnans argument utan gick på Försäkringskassans linje att pengarna skulle återbetalas. Men nästa instans, kammarrätten i Göteborg, var av en annan åsikt.

Inlägg är inte arbete

Kammarrätten menar att flera av inläggen på Instagram helt klart inte kan jämställas med arbete. Varken Instainläggen eller den Youtube-video som kvinnan deltagit i, visar att hon faktiskt kunnat utföra ett annat jobb, anser kammarrätten.

Däremot har Försäkringskassan rätt att kräva tillbaka pengar för tiden för de tre utlandsresor kvinnan ska ha gjort. Enligt lagen måste alla resor till länder utanför EU anmälas till Försäkringskassan i förväg och kvinnan, som nekar till att överhuvudtaget ha rest utomlands, måste därför betala tillbaka ersättning eftersom ”inlägg på sociala medier och bankkontoutdrag starkt indikerar” att hon varit utanför EU.

Intern impuls 

En intern impuls till kontrollutredning är när en handläggare på Försäkringskassan upptäcker att de uppgifter som en enskild lämnat inte stämmer och anser att det finns anledning att påbörja en kontrollutredning.

Källa: Försäkringskassan

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.