Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.
Johanna Rovira, Ola Rennstam Publicerad
 Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT
"Ska vi säga ja till ett avtal så måste det vara betydligt högre nivåer. Det skulle inte vara acceptabelt för Unionens medlemmar att få ut 4,5 procent på 29 månader", säger Martin Linder, Unionens ordförande. Fredrik Sandberg / TT, Henrik Montgomery / TT

För att Facken inom industrin ska säga ja till ett bud krävs ett betydligt bättre bud – bland annat saknar förbunden avsättningar till flexpension och vab-tillägg på avtalsområden där det saknas. Dessutom krävs det en låglönesatsning för LO-förbunden, meddelade Facken inom industrin på tisdagen.

Läs mer: Så funkar flexpensionen

– Hemställan vi tagit emot var på 4,5 procent på 29 månader och då har vi svarat att det är en oacceptabel låg nivå. Det motiverar vi med att återhämtningen i ekonomin och utvecklingen av konkurrenskraften ger stöd till en väsentligt större löneökningstakt, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Skulle 4,5 procent inte ge mer pengar i plånboken för Unionens medlemmar?
– Ska vi säga ja till ett avtal så måste det vara betydligt högre nivåer. Det skulle inte vara acceptabelt för Unionens medlemmar att få ut 4,5 procent på 29 månader.

Vad säger förslaget från medlarna om retroaktiviteten. När skulle avtalet börja gälla?
– Jag kan inte kommentera detaljerna i hemställan. Det som är viktigt för oss är att det blir högre nivåer under hela avtalsperioden och att den inkluderar delar av 2020, så det hänger ihop.

Ni anser att det saknas nödvändiga avsättningar till bland annat flexpension?
– Ska det bli avtal krävs att det blir avsättningar till flexpension och blir en lösning på vårt krav på vab-tillägg. Vi konstaterar också att den låglönesatsning som LO-förbunden i Facken inom industrin kräver också saknas. Nivåerna och dessa viktiga delar saknas och vårt tydliga besked till Opo är att det måste ändras om vi ska säga ja.

Läs mer: Facken öppnar för flerårigt avtal

Arbetsgivarna säger däremot ja till medlarnas hemställan. Teknikarbetsgivarna, Tekniktjänstearbetsgivarna och TEKO (Sveriges Textil- och Modeföretag) skriver i ett pressmeddelande att nivån är utmanande med tanke på coronapandemin och att det finns en stor risk för bakslag i ekonomin.

Den 31 oktober löper nuvarande avtal ut.

Opo

Opartiska Ordföranden, Opo, utses av industrins parter med främsta uppgift att se till att parterna träffar ett avtal. De har också befogenhet att lägga ett slutgiltigt förslag till avtal, en så kallad hemställan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Ingen strejk på Systembolaget – nytt avtal klart

Det blir ingen strejk på Systembolaget. Ett nytt kollektivavtal är påskrivet. Deltidsanställda får nu samma övertidsersättning som andra anställda, enligt Unionen.
Noa Söderberg, Ola Rennstam Publicerad 4 juni 2025, kl 11:10
Det blir ingen strejk på Systembolaget. Ett nytt kollektivavtal är klart.
Unionen och Systembolaget har skrivit på ett nytt kollektivavtal. Enligt facket ger det deltidsanställda rätt till samma övertidsersättning som heltidsanställda. Foto: Leif R Jansson/TT, Claudio Bresciani/TT

Strejkvarslet på Systembolaget är avblåst. Ett nytt kollektivavtal har undertecknats. Unionen skriver i ett pressmeddelande att de har fått sin vilja igenom i frågan om övertidsersättning för deltidsanställda.

– Vi har nått en överenskommelse efter intensiva förhandlingar. För Unionen har det varit självklart att alla medlemmar ska behandlas lika, inte minst vad gäller ersättning för deltidsanställdas övertid. Med det här avtalet har vi säkrat att deltidsanställda får samma ersättning som heltidsanställda när dom jobbar över, säger fackets förhandlingschef Martin Wästfelt.

Kollektivavtalet innehåller också en arbetstidsförkortning på en dag eller två halvdagar från 2026. Löneökningarna följer märket på övriga arbetsmarknaden.

– Vi har nått en uppgörelse där Unionens viktigaste krav har fått gehör. Unionens medlemmar på det här området har varit beredda att ta konflikt för rättvisa villkor, men det är positivt att vi kunnat komma överens utan att medlemmarna har behövt gå ut i strejk, säger Martin Wästfelt.

Sveriges Ingenjörer: ”En viktig solidarisk fråga”

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Camilla Frankelius Foto: Pernilla Pettersson

Camilla Frankelius är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, som också har tecknat nytt avtal med Systembolaget. Deras avtal har samma bestämmelser om övertid och deltid som Unionens.

Enligt Frankelius kommer de nya bestämmelserna leda till att butiksanställda får fler timmar på sitt schema, vilket har varit fackens mål.

Det är precis tanken, att det ska vara så. Att man faktiskt anställer på den nivå som man behöver medarbetarna och inte använder dem som dragspel.

Det har varit en viktig solidarisk fråga för oss.

Fackens tanke är att höjd övertidsersättning ska göra det mer fördelaktigt för Systembolaget att ge sina anställda fler timmar på det ordinarie schemat, i stället för att be dem jobba övertid. Den höjda övertidsersättningen börjar gälla i maj 2026.

– Det kan ses som positivt, för då hinner företaget och den anställda som vill gå upp i tid diskutera en sådan sak. Att se över sysselsättningsgraden, säger Frankelius.

Reglerna har inga undantag, enligt förhandlingschefen.

Unionenklubben positiv

Robert Adrell, ordförande Systembolagets Unionenklubb, tror att det nya avtalet kommer att få en positiv effekt för bolagets deltidsanställda.

Foto: Systembolaget

– Det är klart är att incitamenten att sluta jobba med mertid kraftigt förstärks av avtalet. Det skulle teoretiskt kunna rendera fler låga kontrakt men jag är övertygad om att också Systembolaget ser alla fördelar med högre och färre kontrakt. Vi ser i medarbetarundersökningen att heltidare är nöjdare och har mycket markant lägre personalomsättning, skriver han i en kommentar till Kollega.

 

Hur nöjda medlemmarna blir med den nya lösningen återstår att se, menar klubbordföranden.

– Nöjdheten kommer bero på hur de kompromisser som ändå nödvändigtvis blev följden av medlarnas bud kommer att användas av Systembolaget.

Arbetsgivarna: Mer varierade scheman

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel skriver i sitt pressmeddelande att avtalet också ger ”förbättrade möjligheter för arbetsgivaren att schemalägga arbetet utifrån verksamhetens behov” – alltså mer oregelbundna scheman.

De skriver också att reglerna för deltidsanställda är ”nya”, men utvecklar inte vad det innebär.