
I förra veckan skickade Sveriges Apoteksförening och Sveriges Farmaceuter ett brev till socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Det därför att man anser att apoteken, till skillnad från hur det är i andra länder, inte fått någon information om hur de ska förhålla sig till coronaviruset.
– När vi nu som samhälle behöver samordna oss och ge likartad information, det kan exempelvis vara nya rekommendationer från myndigheterna, så är det också viktigt att apoteket får vara med i den samordningen. Och så är det tyvärr inte i dag, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.
Hur fungerar det i andra länder?
– Det jag hör från kollegor där är att man i olika utsträckning har blivit involverad av staten och myndigheter. Då har man också identifierat apoteken som en viktig källa för information och rådgivning och bjudit in apoteken att delta i olika forum där man arbetar med coronafrågan gemensamt.
– Vårt brev är liksom ett sätt att sträcka upp handen och säga hej, här är vi. Vi som har en viktig funktion i samhället och som så att säga ligger nära coronafrågan och när en sådan här kris drabbar samhället. Då vill vi också vara med och bidra.
Något svar på brevet har man ännu inte fått.
Lena Elg, apotekschef på apoteket C W Scheele i centrala Stockholm, känner inte till Apoteksbranschens utspel, men tycker ändå att verksamheten har fungerat bra så här långt.
– Vi har fått en ökning av kunder med ungefär en fjärdedel sedan det här började och då jättemånga som har velat förbereda sig väl för dagens sjukdomssituation. Först var det många som ville köpa munskydd och sedan handsprit, som det nu också är slut på. Men de flesta har ändå tagit det med jämnmod, säger hon.
– Nu tänker man i nästa steg, på att många läkemedelsfabriker kan ha en nedsatt produktion och man därför kan behöva vara lite förutseende och ta ut sin medicin tidigare än annars nu.
Kommer det också in sjuka som ber om råd vad gäller provtagning och läkarvård?
– Nej, jag upplever at det tvärtom är färre än vanligt som gör så nu. Troligtvis därför att många är ansvarstagande på så vis att de inte vill smitta andra.
Bland de åtgärder man vidtagit på apoteket för att skydda både personal och kunder är att desinficera ytor där någon kan bli stående en stund flera gånger varje dag. Personalen har också riklig tillgång till handsprit och har uppmanats att tvätta händerna om det känns bra, även om kunder står i kö.
Någon oro för smitta bland personalen känner inte Lena Elg till.
– På vårt huvudkontor har det bildats en coronagrupp som ska bevaka läget noga och ge oss information och rekommendationer om vad som händer i olika scenarier och jag litar på att det råd vi får är uppdaterade och bra, säger hon.
– Sedan har vi ju också varit med om sådana här situationer tidigare. Och råka på någon som är sjuk kan man ju också göra på bussen eller var som helst. Så än så länge sköter både kunderna och personalen det här bra.
Fotnot: Sveriges Apoteksförening är en branschförening för landets apotek.