Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Unionen ser över avtal om privat sjukförsäkring

Patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön på privata vårdbolag, trots att de inte uppfyller vårdgarantin. Förturen har sannolikt även gällt medlemmar som är försäkrade via Unionen och nu ska förbundet se över avtalet med Bliwa.
David Österberg Publicerad
Isabell Höjman/TT
I en tidigare publicerad artikel påstod Unionen felaktigt att Bliwa inte hade något avtal med tjänsten "Boka doktorn". Påståendet byggde på ett missförstånd, enligt Martin Wästfelt. Isabell Höjman/TT

Enligt en granskning i Dagens Nyheter har patienter med privata sjukvårdsförsäkringar gått före kön på nio av tio undersökta privata vårdbolag. Samtidigt har dessa i fyra fall inte klarat att uppfylla vårdgarantin gentemot regionerna.

Medlemmar i Unionen har möjlighet att teckna en sjukvårdsförsäkring via bolaget Bliwa. Även Bliwa har använt sig av bokningstjänsten ”Boka doktorn” som kritiseras i granskningen.

Nu lovar Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, att avtalet med Bliwa ska ses över.

– Vi ska reda ut frågan tillsammans med Bliwa. Om bokningstjänsterna agerar på ett sätt som strider mot reglerna finns det anledning att titta på det. Bliwa är ett ömsesidigt bolag utan vinstintresse och vi är en stor kund, så vi känner oss trygga i att vi kommer att få deras uppmärksamhet.

Enligt Martin Wästfelt kommer det ta några månader att reda ut frågan.

Varför ska Unionen erbjuda en privat sjukvårdsförsäkring?
– Vi erbjuder den för att våra medlemmar – den största gruppen är egenföretagare – ska få snabbare vård. Men man ska inte tränga sig före i kön. Försäkringen ska bara användas vid överkapacitet, när landstinget inte har råd att utföra en viss operation. Inför införandet av försäkringen gjorde vi rejäl research och är övertygade om att det finns en överkapacitet. När vi erbjuder en sjukvårdsförsäkring har alla medlemmar tillgång till den. Om man ska teckna en försäkring individuellt finns risk att man får avslag. Och har man den via arbetsgivaren är man beroende av arbetsgivaren.

Läs mer: Unionens medlemmar erbjuds privat sjukvårdsförsäkring

Martin Wästfelt anser dessutom att regeringen bör utreda frågan för att se över om det finns brister i reglerna i Hälso- och sjukvårdslagen.

I en tidigare publicerad artikel påstod Unionen felaktigt att Bliwa inte hade något avtal med tjänsten "Boka doktorn". Påståendet byggde på ett missförstånd, enligt Martin Wästfelt. 

Vårdgarantin

  • Vårdgarantin innebär bland annat att man som patient har besöksgaranti; en garanti för att få träffa en läkare inom en viss bestämd tid.
  • Vårdgarantin gäller inom den offentliga sjukvården vid vårdcentraler och sjukhus. Den kan också omfatta privata vårdgivare som regionen har tecknat avtal med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.